Weerbaarheid bestuurders en raadsleden ontbreekt op gemeentelijke agenda

Weerbaarheid bestuurders en raadsleden ontbreekt op gemeentelijke agenda

Het thema weerbaarheid staat nog niet structureel op de bestuurlijke en ambtelijke agenda’s van gemeenten. Er is vaak geen coördinatie op het thema veiligheid van burgemeester, wethouders en raadsleden die te maken krijgen met agressie, intimidatie of (non-verbaal) geweld. Er is ook nog te weinig tot geen aandacht voor de veiligheid van gemeentelijke panden. 

Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van het Centrum voor Criminaliteitspreventie (het CCV) in het kader van het behandelen van aanvragen van bestuurders die te maken hebben met bedreigingen en geweld. Het CCV geeft sinds 1 januari 2024 veiligheidsadviezen aan gemeenten, provincies en waterschappen in situaties waarin bestuurders, zoals burgemeesters en wethouders, te maken krijgen met onveilige situaties. Na driekwart jaar zijn er 236 aanmeldingen gekomen. Elke gemeente heeft een bedrag van zevenduizend euro beschikbaar voor het treffen van veiligheidsmaatregelen.

Coördinatie

Wanneer een bestuurder, zoals een burgemeester of een wethouder, te maken krijgt met agressie, intimidatie en/of geweld en er zijn veiligheidsmaatregelen nodig, is er geen sprake van een compleet beeld omdat informatie vaak bij en over verschillende gemeentelijke afdelingen versnipperd is. Het ontbreekt aan coördinatie op het thema veiligheid, zo constateert het CCV. “Het thema weerbaarheid staat nog niet structureel op de agenda’s van bijvoorbeeld de colleges. Het advies is: meer coördinatie en sturing op het thema veiligheid en weerbaarheid van bestuurders”, aldus Mirthe Zandvoord van het CCV.

Agenda

Bij het plannen en het communiceren over activiteiten van burgemeesters, wethouders en andere bestuurders is er slechts beperkt aandacht voor het thema veiligheid van politieke ambtsdragers. “Als een bestuurder wordt bedreigd, kun je ook kijken wat je in persberichten wel of niet deelt omdat je geen veiligheidsinformatie moet weggeven waarmee je jezelf kwetsbaar maakt. Bovendien ontbreekt het in het agendabeheer aan aandacht voor de vraag welke risico’s een gepland bezoek of opening van een evenement met zich meebrengt zodat de juiste (extra) veiligheidsmaatregelen kunnen worden getroffen.”

Toegang gebouwen

Ook de veiligheid van gemeentelijke panden heeft nog te weinig aandacht, zo constateert het CCV. Het is de adviseurs opgevallen dat bij veel gemeenten onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor wie in het gebouw mag en dus een toegangspas krijgt. “Het sleutelbeheer is bijvoorbeeld nog niet altijd op orde.” Het advies is vooral om bij andere gemeenten die daar wel maatregelen voor hebben getroffen, zoals buurgemeenten om van en met elkaar te kijken naar hoe het anders en beter kan met veiligheid voor politieke ambtsdragers.

Meer informatie

Voor meer informatie en adviezen kun je terecht bij het CCV. Kijk ook voor het thema weerbaarheid op de website van het Netwerk Weerbaar Bestuur.

Wanneer je vragen hebt, kun je ook mailen naar het ondersteuningsteam van het Netwerk Weerbaar Bestuur: info@ondersteuningsteamwb.nl.