Wethouder geselecteerd door gemeenteraad

Wethouder geselecteerd door gemeenteraad

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft een nieuwe wethouder aangesteld. Herman Haarman (D66) is door een speciale selectiecommissie uit de raad uitgekozen om wethouder van leefomgeving, verkeer en ruimtelijke ordening te worden.

Normaliter draagt de partij van de vertrekkende wethouder een kandidaat voor, waarna de overige partijen in de raad daar hun oordeel over kunnen vellen. De raad van Kaag en Braassem heeft er deze keer echter voor gekozen om via de speciale procedure een wethouder te benoemen. Haarman (D66) is opvolger van de vertrokken Harry van Schooten die wethouder was voor Samen voor Kaag en Braassem, de op één na grootste partij in de raad. Die fractie wilde de volgende wethouder ook uit de eigen gelederen leveren. Echter, de andere partijen wilden iets te kiezen hebben. PRO Kaag en Braassem, CDA en VVD redeneerden dat er een raadsbreed akkoord is.

Kwaliteit voorop

''Bij de totstandkoming van dit college was twee jaar geleden kwaliteit van de wethouders belangrijker dan de politieke kleur’’, legt Floris Schoonderwoerd, die twee jaar geleden formateur was, uit in het Leidsch Dagblad. ‘’We hebben een raadsbreed akkoord. Daar staan de handtekeningen onder van alle vijf partijen en iedereen steunt dat nog steeds. We hebben dus geen ouderwetse coalitie en oppositie.’’