Wethouders ten val brengen geen doel voor raadsleden

DEN HAAG – ‘Als dit het hoogste doel is, hoor je niet in de gemeenteraad thuis’. Raadsleden zijn fel gekant op het doelbewust ten val brengen van wethouders. Geen enkel raadslid stelt dit als doel, zo blijkt uit een rondvraag in het Raadslid.Nu-rubriek Raadslid van de Week.

Raadsleden erkennen dat sommige van hun collega’s dit wel als doel stellen, maar waarschuwen hen op de gevolgen die dit met zich meebrengt. Zo wijst raadslid Frauke Joester (GroenLinks, Leiderdorp) op de volksvertegenwoordigende functie die raadsleden moeten vervullen in het lokaal bestuur:  ‘Onnodige politieke spierballentaal leidt tot slechte verhoudingen, beschadigt de relaties binnen de raad en kost de gemeenschap veel geld. Er kunnen goede redenen zijn voor een wisseling van de wacht, maar het afschieten van een wethouder mag nooit een doel op zich zijn.’

Anderen wijzen op het samenspel van de Raad met het college en projecteren zodoende het (dis)functioneren van een wethouder op zichzelf. Raadslid Bram Harmsma (VVD, Steenwijkerland) legt nogmaals de nadruk op het belang van samenwerking met het college: ‘Het is absolute onzin om een wethouder tot val te brengen als belangrijkste taak te zien. We doen het samen in het belang van de mensen die ons gekozen hebben om hen te vertegenwoordigen.’

Inhoud is leidend

De boodschap die de ondervraagde raadsleden aan hun collega-raadsleden en gemeenteraden willen meegeven is om het college c.q. de wethouder uitsluitend te beoordelen aan de hand van diens werkzaamheden. Raadslid Ben Bij (Belangen Alkmaarse Samenleving, Alkmaar) is het dan ook niet eens met de stelling: ‘Het gaat om inhoud, niet om personen.’

Verantwoording

De antwoorden van raadsleden op de vraag of de wethouder ten val moet worden gebracht komen uit de serie Raadslid van de Week zoals die in 2015 op de website van Raadslid.Nu zijn verschenen.

Voor een volledig overzicht van de antwoorden van alle Raadsleden van de Week uit de afgelopen maanden op de stelling ‘het hoogste doel van de raad is het ten val brengen van de wethouder’ kunt u hier terecht.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 25 januari 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is. 

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!