Zakboek geeft raadsleden broodnodige handvatten

Zakboek geeft raadsleden broodnodige handvatten

OUDEWATER/DEN HAAG– Een praktisch handboek voor raadsleden. Dat was het doel van Peter van den Berg en Jorden Hagenbeek toen zij begonnen met het schrijven van het ‘’Zakboek raadsleden’’. Het eindproduct is vandaag gepresenteerd in het stadhuis van Oudewater.

Met het zakboek hopen Van den Berg, raadslid in Waddinxveen, en Hagenbeek raadsleden een naslagwerk te geven waarmee zij aan de slag kunnen. Het is zowel voor zittende raadsleden bedoeld als voor nieuwe raadsleden, die het kunnen gebruiken om zich te verdiepen in wat hun mogelijk te wachten staat. In het boek staan praktische checklists, tips van ervaren raadsleden, griffiers en bestuurders en een uitgebreide begrippenlijst. 

Juiste start

De presentatie van het “Zakboek raadsleden” vond plaats tijdens een symposium in het stadhuis van Oudewater. Mark den Boer, voorzitter van Raadslid.Nu, onderstreept het belang van het zakboek als instrument voor raadsleden en nieuwe raadsleden. “Dit is een goed moment om het boek uit te brengen. Het is een zekerheid dat er in maart weer heel veel nieuwe raadsleden gaan beginnen en die worden overladen met allerlei complexe dossiers, zoals het sociaal domein en de Omgevingswet. Als zij dingen voor elkaar willen krijgen hebben zij wel instrumenten nodig en dit zakboek is een compleet en compact hulpmiddel. Ik hoop dat veel raadsleden hun voordeel kunnen doen met dit zakboek.’’

Burgemeester Bert Cremer van Waddinxveen, ook aanwezig bij de presentatie, hoopt dat raadsleden met het zakboek voortaan beter beslagen ten ijs komen: “Ik hoop dat raadsleden zo beter zijn uitgerust om vanaf hun start het juiste te doen, in plaats van gedoe".

Opzet

Het boek bestaat uit drie delen, te weten de gemeenteraad, de fractie en het raadslid. Hierdoor zijn de hoofdstukken afzonderlijk van elkaar te lezen, afhankelijk van de fase van de verkiezingscyclus waarin de lezer zich bevindt. In het eerste deel komen bijvoorbeeld de instrumenten en de verantwoordelijkheden van de gemeenteraad aan bod. Vervolgens het fractieprogramma, efficiënt vergaderen en hoe om te gaan met integriteitskwesties en ondermijning. Tot slot wordt er aandacht besteed aan het raadslid zelf. Hier gaat het onder andere over timemanagement, onderhandelen en debat binnen de lokale politiek.

Inkijken

Een inkijkexemplaar van het boek van Peter van den Berg en Jorden Hagenbeek is te lezen via deze link. Meer informatie over het boek en de verkoop kunt u vinden via deze link. Voor meer informatie over welke instrumenten raadsleden kunnen gebruiken kunt u kijken op deze link. Hiernaast kunt u ook kijken op de Instrumentenbank van Raadslid.Nu: Instrumentenbank.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 7 september 2017

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.  

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 45 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 80 euro. Aanmelden kan hier!