Zoek de verbinding met de inwoners via sociale media

Zoek de verbinding met de inwoners via sociale media

De gemeenteraad van Almere heeft de verbinding met de stad hoog in het vaandel staan. Deze ambitie uit zich onder andere in de invulling van de griffie en daaruit voortvloeiend actieve gebruik van sociale media. Hetzelfde geldt ook voor de gemeenteraad van Breda.Beide gemeenten laten zien hoe de binding met de inwoners versterkt kan worden door middel van sociale media.

Met maar liefst 13 medewerkers in het team van de griffie, waarin iedere medewerker zijn of haar eigen rol heeft, haalt Almere het maximale eruit om de raadsleden zo goed mogelijk te ondersteunen én te presenteren aan de inwoners van de gemeente.
Ook de gemeenteraad van Breda heeft een brede griffie met 8 medewerkers. Dit brengt als voordeel met zich mee dat de werkzaamheden van de griffie wordt verspreid en daardoor meer tijd overblijft voor het actief gebruiken van sociale media.

Adviseur communicatie en verbinding

Zo kent de griffie van Almere een adviseur communicatie en verbinding. De belangrijkste taak van de adviseur is het belang van de raad op het netvlies van de inwoners te houden. Om dit te bewerkstelligen worden raadsleden geadviseerd en ondersteund bij het gebruik van sociale media.
Op deze manier draagt het bij aan het proces van communicatie en interactie tussen raadsleden en de inwoners. De communicatieadviseur denkt met de raadsleden mee en kijkt welke instrumenten ingezet kunnen worden om de verbinding met de burgers te bevorderen.

Breda

Ook de gemeenteraad van Breda heeft als ambitie om de interactie te zoeken met haar inwoners. De communicatieadviseur van de griffie in Breda bepaalt de contentstrategie voor de verschillende sociale media platformen.
Elk kanaal dient een ander doel. Zo kiest de griffie ervoor om Instagram te gebruiken om de raadsleden voor te stellen aan de inwoners en Twitter meer voor het delen van livestreams.

Effectief en waardevol

De organisatorische inrichting van de griffie is een zaak van de raad. Weliswaar hangt de samenstelling van het team van de griffie af van meerdere factoren, maar uiteindelijk zijn de ambities doorslaggevend.
De gemeenten Almere en Breda laten zien hoe effectief en waardevol een adviseur communicatie en verbinding in het team van de griffie kan zijn voor raadsleden.

Meer informatie

Meer weten over communicatie en interactie met de burgers? Klik dan op onderstaande links.

Gemeenteraden nog weinig op Facebook en Twitter te vinden.
De gemeenteraad in het social media tijdperk.
Wat doet de griffier?