Yvonne Bink-Winterkamp
Stel prioriteiten, je kan niet alles lezen

Yvonne Bink-Winterkamp, Zoetermeer

Yvonne Bink-Winterkamp

Gemeente Zoetermeer

Raadslid sinds: 2018
Partij: Zoetermeer Vooruit
Hoofdberoep: Raadslid
Bluesky
Instagram
LinkedIn

Waarom ben je raadslid geworden?

Mijn doel is nooit geweest om raadslid te worden. Toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning werd gerealiseerd, heb ik gesolliciteerd en ben ik geïnstalleerd om deel te nemen als lid in de WMO Raad in Zoetermeer. Door mijn zitting in deze raad kwam ik in contact met politici en werd ik ook uitgenodigd om mee te praten over de stukken in de fracties. Ik werd uitgenodigd om fractiemedewerker te worden en ik kwam als tweede op de lijst van een politieke partij. Toen was ik ineens raadslid in 2014 en dat ben ik nog steeds voor mijn lokale politieke partij Zoetermeer Vooruit. Het is mooi om Samen met de Inwoners de Stad nog mooier te kunnen maken.

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

In theorie is het zo dat de gemeenteraad de kaders aangeeft en de raad dan het college controleert. Doordat wij als partij regelmatig “op straat” te vinden zijn en ook op de socials, weten de inwoners ons goed te vinden. Zij geven aan wat zij belangrijk vinden en wat zij eventueel anders zouden willen. Wij willen onze inwoners zo goed mogelijk in de raad vertegenwoordigen. Maar wij zijn ook duidelijk naar onze inwoners toe, waarom dingen lang duren of waarom iets niet mogelijk is. We hebben nu eenmaal ook te maken met landelijke wet- en regelgeving.

Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

De gemeenteraad van Zoetermeer is best wel krachtig. Als ik naar mijn partij, Zoetermeer Vooruit, kijk, vind ik dat wij veel doen om de raad krachtiger te maken. We houden gesprekken op straat, in de vorm van enquêtes, gaan naar inspraakavonden en leggen werkbezoeken af.

De ambtelijk organisatie kunnen wij mailen, appen en/of bellen, ook de wethouders en de burgemeester. Zoetermeer heeft ook een sterke griffie die altijd voor de gemeenteraad klaar staat.

Door met inwoners in gesprek te gaan, kun je ook uitleggen waarom dingen lang duren. Je kunt ook vertellen waarom je wel of niet kunt helpen. Ook de weg wijzen hoe inwoners bepaalde zaken kunnen oppakken.

Nodig inwoners uit om kennis te maken en plaats te nemen op de publieke tribune tijdens de commissie- en raadsvergaderingen. Geef ook duidelijk aan waar de vergaderingen uitgezonden worden, zodat er mee of teruggekeken kan worden door de inwoners.

 Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Lastige vraag vind ik, ik ben niet in een vakje te duwen. Maar als ik het toch moet uitleggen vind ik dat ik geen gesprek met een inwoner uit de weg ga. Als een inwoner aanklopt zal ik het gesprek altijd aangaan. Samen met de inwoner zal ik, hetgeen waar de inwoner mee komt, ontrafelen. Of het nou via de mail, app of op straat is, ik zal altijd proberen de inwoner te helpen of de weg te wijzen. Voor mij is raadslid zijn geen rol. Ik blijf dicht bij mijzelf, open, eerlijk en zal altijd de verbinding proberen te zoeken.

 Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Of je nou als commissielid of raadslid deelneemt aan een vergadering, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen woorden. Zorg dat je minimaal één keer het regelement van de orde van de raad en commissie hebt gelezen. Zie dit als een leidraad. Soms is het heel verfrissend als je net boven of onder het regeltje danst. Hanteer de juiste omgangsvorm en spreek elkaar tijdens de vergaderingen met u aan. Persoonlijk vind ik dat je alles moet kunnen zeggen, zolang het respectvol en niet kwetsend is.

 Hoe houd je grip op de enorme stukken- en informatiestroom?

Elke dag krijgen we vanuit de griffie De Dagmail. Daar staan alle nieuwe items in vermeld die in de iBabs geplaatst zijn. Dat varieert van uitnodigingen, procesbrieven, agenda’s, memo’s en nog veel meer. Als je dat bij kunt houden ben, je op de goede weg. Verder moet je prioriteiten stellen, het is bijna niet mogelijk om alle stukken voor de commissies Plenair, Samenleving en Stad te lezen. Gelukkig hebben we drie uitstekende commissieleden die ons helpen en ons op de hoogte houden, mocht je iets missen.

 Wat heeft je raad ondernomen om meer invloed op regionale samenwerking uit te oefenen?

In iBabs staan alle vergaderingen van de gemeenschappelijke regelingen en de stukken. Er zijn raadsleden die in diverse commissies van de samenwerkingsverbanden actief zijn. In commissie Plenair is het een vast onderdeel op de agenda. Er wordt eventueel een terugkoppeling gegeven of er wordt ergens aandacht voor gevraagd.

Raadsleden die zitting hebben in een samenwerkingsverband halen ook aandachtspunten bij de raad op. De raads- en commissieleden kunnen dan ook vragen stellen aan de portefeuillehouders.

Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

Afgelopen jaar hebben we in Zoetermeer een burgerberaad afval gehad. 150 inwoners, uit verschillende wijken, verschillende achtergronden en verschillende woonsituaties hebben de gemeente geadviseerd over het afvalbeleid, https://www.zoetermeer.nl/burgerberaad. Hierna zijn er 15 adviezen aangenomen en hier wordt nu beleid op gemaakt en dat vervolgens weer naar de raad komt.

Verder werken we in Zoetermeer met bewonersavonden. Inwoners krijgen een uitnodiging om aanwezig te zijn en deel te nemen. De inwoners kunnen een mailadres achterlaten en krijgen dan een terugkoppeling. Inwoners kunnen ook meepraten op www.doemee.nl. Natuurlijk lukt het niet om iedereen tevreden te stellen. Wat voor de één goed is, is het voor de ander niet. En participeren is niet hetzelfde als gelijk krijgen.

Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

De burgemeester is onpartijdig, staat boven de partijen en heeft een verbindende factor. Zolang dat zo werkt vind ik dat de burgemeester de voorzitter van de gemeenteraad moet blijven.

Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

De ondersteuning van de griffie is optimaal. Als commissie- of raadslid kun je altijd een beroep op de griffie doen. De hulp kan bijvoorbeeld variëren van hulp bij het zoeken van stukken, het raadplegen van de raadsgriffier als vertrouwenspersoon of hulp bij raadswerk zoals moties en amendementen. In juni 2023 is er een amendement aangenomen ‘Goede ondersteuning, sterke raad’. De griffie bestaat nu uit 13 medewerkers.

Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Wat doet jouw raad? Volgens mij zou de vraag moeten zijn, wat doe jij als politieke partij? Zoetermeer Vooruit gaat uit van de mens en niet van de regeltjes. Met begrip voor de jeugd, respect voor de ouderen en aandacht voor de natuur komen wij op voor gelijke kansen voor iedereen ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, geaardheid, opleiding of geloof. Niet je afkomst maar je toekomst is belangrijk.

 Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid?

Het belangrijkste speerpunt voor mij is het behoud van groen in de stad!

Zoetermeer is een groene stad met veel parken en dat moet zo blijven. Daar waar groen verloren gaat, moet groen terugkomen. Dit kan ook in de vorm van groene gevels en daktuinen. Daar waar optoppen mogelijk is, doen, dat bespaart weer grond waar anders groen verloren zou gaan.

In Zoetermeer moet nou eenmaal veel gebouwd worden en Zoetermeer zal binnen zijn stadsgrenzen moeten bouwen. Het kan voor inwoners heel vervelend zijn als het een bouwplan in hun directe omgeving is. Verder zal ik zoveel mogelijk naar thema- en bewonersavonden gaan en in gesprek blijven met inwoners. De aandachtspunten en de zorgen neem ik mee naar de fractie en eventueel naar de raad.

Een ander speerpunt is om nog meer cultuur in de wijken te brengen. Cultuur brengt verbinding in een wijk, gezondheid en woonplezier.

Dit alles samen met de inwoners. Samen met de inwoners de stad nog mooier maken.

Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen geven?

Blijf dicht bij jezelf, speel geen rol.

Vorige/volgende