Aanmelding workshops Dag voor de Raad geopend

Aanmelding workshops Dag voor de Raad geopend

Veiligheidsbeleid valt bij veel gemeenten binnen de portefeuille van de burgemeester. Het is echter als raadslid ook noodzakelijk om voldoende zicht en greep te hebben op het veiligheidsbeleid binnen de gemeente. Waar moeten we de komende jaren focuspunten aanbrengen? Hoe ga je om met signalen van ondermijning? Hoe onderhoudt u een goede relatie met de politie? Hoe gaat u om met eventuele bedreigingen of intimidatie?

Tijdens de jaarlijkse Dag voor de Raad kunt u antwoord krijgen op deze vragen. Dit jaar vindt de Dag voor de Raad 2018 plaats in Tilburg op 28 september. Naast plenaire sessies met onder andere prof. dr. Pieter Tops en prof. dr. Emile Kolthoff heeft u de keuze uit een viertal workshops:

Ondermijning binnen de gemeente

Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum neemt u mee in de wereld van de ondermijning. Wat is ondermijning? Hoe herken je signalen van ondermijning? Wat kunt u doen met deze signalen en waar kunt u terecht? Karel Schuurman, hoofd van het LIEC, vertelt u tijdens deze workshop alles over hun werk en hoe u hier als raadslid baat bij kunt hebben.

Het Integraal Veiligheidsplan

De gemeente heeft de regierol bij het veiligheidsbeleid. Zij doet dit onder andere door het Integraal Veiligheidsplan. Ook de gemeenteraad kan hier focus in aanbrengen. Axel Weggelaar van het Centrum voor Criminaliteitspreventie geeft u tips en handreikingen om uw invloed als raadslid te gebruiken in het lokale veiligheidsbeleid.

Omgaan met bedreiging en nazorg

Raadsleden krijgen in toenemende mate te maken met agressie en intimidatie. Wat doet dit met je en hoe kan het je (professionele) leven beïnvloeden. Ine Spee van het Instituut voor Psychotrauma gaat tijdens haard workshop met u in gesprek over de psychologische gevolgen van bedreiging en intimidatie.

Relatie tussen politie en raad

Een goede relatie met de politie is essentieel om een goed veiligheidsbeeld te krijgen van de gemeente. Hoe bouwt u een dergelijke goede band op? Hoe onderhoud je deze? Frits van Os, veiligheidsanalist van de Politie Midden-Nederland, werkt veel samen met gemeenten en vertelt u er graag meer over.

Dag voor de Raad 2018

De Dag voor de Raad 2018 vindt plaats in Cinecitta te Tilburg. Het programma start om 13:00 met een afsluitende borrel om 17:00. Meer informatie over de Dag voor de Raad 2018 en het aanmeldformulier kunt u hier vinden: Dag voor de Raad 2018. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden via info@raadsleden.nl en tijdens kantooruren via 070-737 8195.