Alleen geld voor verhoging raadsvergoeding in 2018

Alleen geld voor verhoging raadsvergoeding in 2018

Voor de verhoging van de vergoeding voor raadsleden uit kleine gemeenten is tien miljoen euro beschikbaar. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, heeft dat woensdag meegedeeld in haar toespraak op het VNG Jaarcongres in Maastricht. Voorzitter Mark den Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wil dat er snel de daad bij het woord wordt gevoegd en dat er bindende afspraken worden gemaakt voor 2018 en daarna.

Het extra geld dat minister Ollongren beschikbaar heeft voor de verhoging van de vergoeding voor raadsleden uit kleine gemeenten maakt het mogelijk de vergoeding voor raadsleden in deze kleine gemeenten voor 2018 te verhogen. Het bedrag van tien miljoen is zogeheten incidenteel geld. Het betekent dat er nog steeds geen geld beschikbaar is voor het verhogen van de vergoeding in 2019 en volgende jaren.

Minister Ollogren zei op het VNG Jaarcongres “dat het verschil tussen de vergoeding voor raadsleden in kleine gemeenten en grote gemeenten relatief groot is”. Daarom wil de minister met de VNG, als vertegenwoordiger van de gemeenten, bekijken waar het geld vandaan moet komen voor de periode van 2019 en verder.

Inspanningsverplichting

Voorzitter Mark den Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is voorzichtig optimistisch. Hij is blij dat er geld is voor het verhogen van de vergoeding voor raadsleden in kleine gemeenten in 2018. ‘’Het is een mooi gebaar van de minister, maar wat ons betreft moeten we nu snel afspraken maken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG. Deze verhoging moet namelijk met terugwerkende kracht van toepassing zijn op de gemeenten. Bovendien moet er een inspanning worden geleverd door het ministerie en de VNG om ook structurele afspraken te maken over de verhoging van de vergoeding voor de komende jaren.”