De griffier als rechterhand van de raad

De griffier als rechterhand van de raad

De raad kan niet zonder de griffier en vice versa. De griffier levert de broodnodige ondersteuning voor de raad, maar de griffier moet daarbij wel duidelijke kaders meekrijgen van de raad. Hoe werkt dat samenspel? In Goede Raad 4: De griffier als rechterhand van de raad staat de werkgeverscommissie centraal.

De werkgeverscommissie is dé schakel tussen de raad en de griffie(r). De werkgeverscommissie bestaat uit raadsleden, in veel gevallen zijn dit de fractievoorzitters, maar dit is niet altijd het geval. De werkgeverscommissie bepaalt het profiel van de griffier. Doet de griffier slechts ambtelijke ondersteuning aan de raad, of mag de griffier ook inhoudelijke adviezen geven en een actieve schakel vormen tussen raad, ambtelijke organisatie en samenleving? 

Griffier van Almere Jan Dirk Pruim en voormalig Assens raadslid Martin Sagel belichten dit één-tweetje vanuit beide kanten. In de infographic zijn alle lijntjes en het krachtenveld rondom de raad, werkgeverscommissie en griffier in één oogopslag te zien.