Eilandsraadverkiezingen op Bonaire en Saba

Eilandsraadverkiezingen op Bonaire en Saba

Op Bonaire en Saba zijn vandaag Eilandsraadverkiezingen. In totaal worden er 14 eilandsraadsleden nieuw gekozen of herkozen in de eilandsraad. Op Sint Eustatius zijn geen eilandsraadverkiezingen in verband met de ontbinding van de eilandsraad.

De eilandsraad van Bonaire bestaat uit 9 eilandsraadsleden. Daarvoor zijn 126 kandidaten verdeeld over acht lijsten. Movementu di pueblo Boneriano (M.P.B.) heeft met 35 kandidaten het meeste, gevolgd door Demokrat, dat 23 kandidaten telt. Op Saba zijn 14 kandidaten voor 9 eilandsraadzetels. Daarvan zijn er acht van de lijst WIPM (Windward Island's People's Movement), vijf van de SLP (Saba Labour Party) en één van de UMP (United People Movement).

De eilandsraadsleden worden voor een periode van vier jaar gekozen, net als de gemeenteraadsleden van Nederlandse gemeenten.

Kiescollege Eerste Kamer

Naast de samenstelling van de eilandsraad kiezen inwoners van Bonaire en Saba ook voor de Kiescollege voor de Eerste Kamer. Het aantal leden van het kiescollege voor de Eerste Kamer is per eiland gelijk aan het aantal van de eilandsraad/ Op Sint Eustatius wordt wél gestemd voor het Kiescollege.