Gemeenten met de meeste en minste kandidaat-raadsleden in 2014

Gemeenten met de meeste en minste kandidaat-raadsleden in 2014

Amsterdam had in 2014 met 534 inwoners de meeste kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad. Vlieland had de minste: 29 kandidaten voor 11 raadszetels. Maar per raadszetel hadden de kiezers in Druten de meeste keuze: 15,4 kandidaten per raadszetel. Daarentegen was in Zoeterwoude de keuze het meest beperkt: 3,1 kandidaten per raadszetel. De kiezers van de gemeenten in de provincie Brabant hadden in 2014 het meest te kiezen: 11.743 kandidaat-raadsleden, in totaal goed voor 8,3 kandidaat-raadsleden per raadszetel.

Het is vandaag 5 februari, de ‘Dag van de kandidaatstelling’. In de periode 2014-2017 waren 58.065 personen verkiesbaar als raadslid in hun gemeente. Onder hen werden 8.902 raadszetels verdeeld. Welke gemeente had de meeste kandidaten? En in welke provincie zijn inwoners het minst te porren voor een plek in de gemeenteraad? Hieronder de cijfers.

Amsterdam verslaat Nijmegen

Het mag geen verrassing zijn dat op 19 maart 2014 in Amsterdam de meeste kandidaten op de kandidatenlijst stonden: op maar liefst 538 Amsterdammers (verdeeld over 27 partijen) kon worden gestemd. Opvallender is de tweede plaats voor Nijmegen. Geen Rotterdam (3e plek) of Den Haag (4e plek), maar de stad aan de Waal had met 446 kandidaten (verdeeld over 14 partijen) tien kandidaten meer dan Rotterdam op de lijsten staan.

Meeste keuze in Druten voor Noordwijk

Dat de grote steden de meeste kandidaten hadden is niet verwonderlijk. Meer interessant is om te kijken welke gemeente de meeste kandidaten per raadszetel (en dus automatisch ook per inwoner) had. Druten staat hierbij fier aan kop: maar liefst 15,4 kandidaten waren er beschikbaar per raadszetel. Het landelijk gemiddelde lag op 6,5 kandidaten. Noordwijk (13,5) en Boxtel (12,0), respectievelijk de nummer twee en drie, volgen op gepaste afstand.

Top-3 meeste kandidaten:

Amsterdam                        538 kandidaten

Nijmegen                           446 kandidaten

Rotterdam                         436 kandidaten

Top-3 meeste kandidaten per raadszetel

Druten:                              15,4 kandidaten per raadszetel

Noordwijk:                         13,5 kandidaten per raadszetel

Boxtel:                               12,0 kandidaten per raadszetel

Vlieland minste kandidaten, Zoeterwoude minste animo

De gemeente met de minste kandidaten op de kandidatenlijst was Vlieland met 29 kandidaten (verdeeld over drie partijen). Schiermonnikoog (30) en Rozendaal (31) volgen op de voet.

De kans dat je als kandidaat in de gemeenteraad kwam, was in Zoeterwoude en Haaksbergen het grootst. Zij strijden om de laatste plek als we kijken naar de minste kandidaten per raadszetel (/inwoneraantal) in 2014. In Zoeterwoude waren er slechts 3,1 kandidaten beschikbaar voor elke raadszetel en in Haaksbergen slechts 3,2. Nijkerk volgt met 3,4 kandidaten per zetel.

Top-3 minste kandidaten:

Vlieland                              29 kandidaten

Schiermonnikoog               30 kandidaten

Rozendaal                          31 kandidaten

Top-3 minste kandidaten per raadszetel

Zoeterwoude:                      3,1 kandidaten per raadszetel

Haaksbergen:                     3,2 kandidaten per raadszetel

Nijkerk:                                3,4 kandidaten per raadszetel

Provincies: Noord-Brabant koploper, Flevoland sluit de rij

Op de kandidatenlijst staan is in de provincie Noord-Brabant het meest populair. Noord-Brabant had de meeste kandidaten op de lijsten staan: maar liefst 11.774 inwoners (0,47% van alle inwoners) waren verkiesbaar. De provincie Zuid-Holland en Gelderland volgen op gepaste afstand met respectievelijk 9.836 en 8.136 kandidaten. Inwoners van Flevoland hadden de minste keus: 1.058 kandidaten prijkten daar op de kandidatenlijsten. Het verschil in aantal kandidaten is uiteraard te verklaren door het aantal inwoners in de provincie en daarmee het aantal raadszetels die er te vergeven zijn: in Noord-Brabant waren er 1.426 raadszetels te verdelen, afgezet tegen 166 raadszetels in Flevoland.

De vergelijking tussen het aantal te vergeven raadszetels en het aantal kandidaten laat een beter beeld zien, al prijkt Noord-Brabant nog steeds boven aan de lijst. Waar in Noord-Brabant, Limburg en Friesland de participatie van inwoners het grootst blijkt te zijn, lopen de inwoners van Overijssel, Groningen en Drenthe het minst warm voor een plek op de kandidatenlijst.

Top-3 meeste kandidaten per inwoner

Noord-Brabant:                  8,3 kandidaten per raadszetel

Limburg:                            6,8 kandidaten per raadszetel

Friesland:                           6,7 kandidaten per raadszetel

Top-3 minste kandidaten per inwoner

Overijssel:                          5,3 kandidaten per raadszetel

Groningen:                         5,6 kandidaten per raadszetel

Drenthe:                             5,9 kandidaten per raadszetel

Afgelopen vrijdag publiceerde de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ook over de Dag van de Kandidaatstelling: Weer bijna 60.000 kandidaten voor ruim 8.000 raadszetels?