Hogere maximumstraf voor bedreigen raadsleden

Hogere maximumstraf voor bedreigen raadsleden

De straf voor het bedreigen van een functionaris met een publieke taak wordt twee keer zo hoog als die nu is. Dat heeft minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus bekendgemaakt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij constateert dat ''dat het huidige strafmaximum niet meer volstaat voor de ernstige, buitensporige dreigementen''.

De maximumstraf voor bedreiging - ongeacht of het een publiek functionaris betreft of niet - is momenteel nog twee jaar. Grapperhaus wil die verhogen naar drie jaar, en voor het bedreigen van een publiek functionaris zoals een burgemeester, wethouder, raadslid of ambtenaar zelfs naar vier jaar.

Heftigere uitingsvormen

De aanleiding voor de minister om met de strafverhoging te komen is de steeds heftigere uitingsvormen die bedreigingen de laatste tijd aannemen, waaronder op social media. Dat heeft er mede toe geleid dat er burgemeesters zijn die hebben moeten onderduiken. De bedreigingen betreffen in de meeste gevallen pogingen van directe betrokkenen om de keuzes van de gemeente te beïnvloeden.

Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur

Heb u zelf last van bedreigingen, agressie of intimidatie? Neem dan contact op met één van de vertrouwenspersonen voor gemeenteraadsleden van het onlangs opgerichte Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur.