Imagoschade lokale democratie? Verbeter het zelf!

Imagoschade lokale democratie? Verbeter het zelf!

Raadsleden moeten de kritiek van burgers op de kwaliteit van de gemeenteraad ter harte nemen. Dat blijkt uit de antwoorden die raadsleden in de serie Raadslid van de Week geven op de vraag of zij zich veel aantrekken van het dalende aanzien van de raad.

‘Je bent volksvertegenwoordiger en gekozen door je gemeente.’ Dit zegt Tonnie Postma, CDA-raadslid in Appingedam. Zij onderschrijft het onderbuik gevoel dat veel raadsleden hebben, namelijk dat er meer gedaan moet worden met ‘feedback’ vanuit de inwoners van de gemeente. De meeste raadsleden aan deze vraag werd voorgelegd zijn bereid de onderbouwde, terechte kritiek te verwerken. Een zo professioneel mogelijke houding en een open communicatie zijn hierbij de juiste middelen, volgens het Bredase raadslid Jeroen Bruijns.

De kwaliteit van het raadslid

Anderzijds zijn er ook raadsleden die tevreden zijn met hun eigen functioneren en met het aanzien van de raad. Zo stelt Wil de Kort, Pro-raadslid in de gemeente Oisterwijk:Persoonlijk trek ik me die kritiek niet aan. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van mijn fractie, onze wethouder en mijzelf.’

Daarnaast is de raad in het algemeen, volgens D66-raadslid Rens Raemakers in Leudal, tevreden over de kwaliteit van de geleverde raadsleden. Ze zijn hoogopgeleid en weten wat er speelt. Ook zit nog niet elk raadslid even goed in de materie, door de decentralisaties is er veel veranderd. Inwerken kost tijd, en de media richten zich nou eenmaal niet op de voorbeeldige raadsleden, aldus Wieke Paulusma, D66-raadslid in Groningen.

Zelfreflectie is daarom wenselijk, maar de gemeenteraad moet haar eigen kwaliteiten niet teveel onderschatten.

Wie alle antwoorden van de raadsleden van de week op de vraag naar het aanzien van de raad wil teruglezen, kan hier klikken.

Essay Aanzien of Afzien

Over het aanzien van de raad bracht de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in januari een essay ‘Aanzien of Afzien’ uit. In dat essay wordt ingegaan op het vraagstuk van de legitimatie van de raad.  Er worden ook aanbevelingen gedaan, zoals korter vergaderen en meer aandacht voor eigen communicatie door de raad. Voor meer informatie en het essay klik hier