Kennis ophalen tijdens de Raadsacademie in Deventer

Kennis ophalen tijdens de Raadsacademie in Deventer

Raadsleden uit de provincie Overijssel hebben zaterdag 19 november in Deventer tijdens drie workshops gesproken over hoe zij hun raadswerk kunnen verbeteren. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wil door de Raadsacademie de rol en positie van de raad en raadsleden ondersteunen en versterken. De regionale Raadsacademie wordt daarom door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden georganiseerd voor permanente opleiding en ondersteuning van raadsleden.

De Raadsacademie in Deventer had ongeveer 30 aanwezigen en stond in het teken van kennisoverdracht en bewustwording.  De Raadsacademie werd geopend door voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden Mark den Boer. Hij benadrukte dat het belangrijk is voor raadsleden om hun kennis en kunde te versterken zodat ze hun raadswerk beter kunnen uitvoeren. Na de opening volgde de eerste plenaire workshop onder leiding van Dr. Laurens de Graaf. Hij vertelde over de controlerende rol van de raad en hoe en welke rol burgerparticipatie daarbij kan spelen. Volgens de Graaf is controle primair een taak van de raad, maar burgers kunnen een belangrijke spelen in de signaalfunctie. Meer over deze workshop is te lezen via deze link.

Het gebruik van sociale media

Raadsleden verdeelden zich na de plenaire sessie in een ronde over twee workshops. Thomas Boeschoten van de Utrecht Data School vertelde tijdens zijn workshop hoe raadsleden sociale media kunnen inzetten om hun raadswerk te ondersteunen. Boeschoten adviseerde dat het van tevoren belangrijk is om te kijken waarvoor je sociale media wil gebruiken en vervolgens te bepalen welk sociaal medium daar het beste bij past. Daarnaast gaf Hans Witteveen van Transitiepartners een workshop over dilemma’s in het sociaal domein. Ervaringen werden gedeeld over hoe raadsleden in de diverse gemeenten greep proberen te krijgen door kaderstelling en door gesprekken in de samenleving op de nieuwe taken voor (jeugd)zorg en ondersteuning in het sociaal domein.

Raadsleden over de Raadsacademie

Raadslid Judith van den Wildenberg uit Barneveld volgde in de Raadsacademie de workshop over burgerparticipatie en de controlerende rol van de raad en die over sociale media. Het Barneveldse raadslid wil meer gaan doen met sociale media, omdat ze meer afstand ervaart tot de burger dan ze zou willen. Bekijk hier al haar ervaringen van de Raadsacademie. 

Raadslid Marc ten Barge uit Hengelo heeft van de Raadsacademie geleerd dat informatie over het sociaal domein echt gehaald moet worden uit de wijken. Raadsleden moeten erop uit en in gesprek gaan met mensen van de wijkteams, zegt hij in een videoreactie.