U bent hier

Mediastilte bij onderzoek calamiteit

Bij een calamiteit in het sociale domein past de gemeenteraad op om snel te oordelen. De raad toont empathie maar onthoudt zich van een te snelle oproep voor nieuwe regels. Ook mijdt de raad de media zolang er een onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van de mogelijke calamiteit.

Dit zijn enkele belangrijke tips die de gemeenteraad van Amstelveen heeft geformuleerd in zijn handreiking Gedragscode Raadslid&Zorg. De raad van Amstelveen hanteert als leidraad voor het omgaan met mogelijke calamiteiten in de zorg: ‘Wij leren op basis van ervaringen.’ De gemeenteraad van Amstelveen is binnen het onderzoek ‘Calamiteiten in het sociale domein’ samen met raadsleden door middel van een Handreiking integriteit een gesprek aangegaan over haar voorbereiding op een mogelijke calamiteit. Deze handreiking kwam tot stand in december 2014, en werd al eerder voor andere doeleinden ( naast het bespreekbaar maken van calamiteiten) gebruikt.

Wie benieuwd is naar alle tips en conclusies, kan het onderzoek ‘Calamiteiten in het sociale domein’ van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden hier downloaden.