Nederlandse Vereniging voor Raadsleden teleurgesteld over keuze nieuwe voorzitter commissie Raadsleden & Griffiers

Nederlandse Vereniging voor Raadsleden teleurgesteld over keuze nieuwe voorzitter commissie Raadsleden & Griffiers

DEN HAAG - De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is teleurgesteld over de voordracht voor een griffier als voorzitter van de nieuwe VNG-commissie voor Raadsleden en Griffiers. “Een gemiste kans”, zo concludeert het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden over de voordracht. Het doel van deze nieuwe commissie is om de rol en de positie van de gemeenteraad in een vroegtijdig stadium op de kaart te zetten op de diverse thema’s waarop de VNG actief is.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden had graag een raadslid als voorzitter van de nieuwe commissie gezien. Er waren acht raadsleden die zich hadden gekandideerd. De adviescommissie onder leiding van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus draagt echter Josee Gehrke, griffier in De Wolden en ook lid van het VNG-bestuur, voor het voorzitterschap van de nieuwe commissie voor.

Elf raadsleden

De commissie waarvoor 61 raadsleden zich hadden gekandideerd telt in totaal 11 raadsleden en 9 griffiers als leden. De elf raadsleden die door de commissie-Noordanus worden voorgedragen zijn: Diane Bergman (D66  Lelystad), Klaas Boer (SGP/CU Slochteren), Ton Dijkmans (Cranendonck Actief en bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Raadsleden), Marike van Doorn (Lokaal Almelo Samen), Anouk van Eekelen, (VVD Wassenaar), Andrew van Horssen (PvdA Kerkrade), Jan Houtenbos (VVD Bergen NH), Robbert Lievense (Leefbaar Schouwen-Duivenland), Marian Pater (D66 Zwijndrecht en bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Raadsleden), Mathilde Stiekema (CDA Haren) en Steven de Vries (GL Utrecht).

De commissie zal intensief samenwerken met de andere VNG-commissies en het VNG-bestuur, en zal gevraagd en ongevraagd advies verschaffen aan de andere commissies en het bestuur over de positie en de rol van de gemeenteraad. Na een periode van anderhalf jaar zal het functioneren van deze nieuwe commissie worden geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie zal de nieuwe commissie formeel in de governance van de VNG worden verankerd.

Buitengewone ALV

Op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG op maandag 30 november zal er door de leden over de kandidaten voor alles commissies worden gestemd. Wie de brief van de VNG over de samenstelling van alle commissies  wil lezen kan dat hier doen.