DEN HAAG – De nieuwe gemeenteraad stelt samen met het college het veiligheidsbeleid vast. Het gaat dan over de organisatie van de brandweer, de rampenbestrijding en de crisisbestrijding en de geneeskundige hulpverlening. Waar de prioriteiten per gemeente en deel van de gemeente ligt, bepaalt de gemeenteraad.
Als je als nieuwe raad over veiligheid bespreekt, is dat ongetwijfeld duidelijk waar je het over hebt. College en ambtelijke organisatie maken echter een onderscheid in vijf thema’s veiligheid:
Het veiligheidsbeleid dat zich richt op de brandweerzorg, de crisis- en rampenbestrijding gaat dus over fysieke veiligheid. Wil je daar als raadslid meer van weten, onthoud dan dat er een informatiepunt veiligheid is met een eigen website boordevol informatie. Dit informatiepunt heeft een nieuwe brochure met digitale pdf-versie uitgebracht waar alles overzichtelijk op een rijtje is gezet. Wil je meer weten over de taak en invloed van de gemeenteraad op fysieke veiligheid, zie:
Kennispartner
Het informatiepunt veiligheid (NIFV) is kennispartner van Raadslid.Nu en een van de deelnemende partijen aan de regiocongressen veiligheid die Raadslid.Nu komende zomer houdt. De bijeenkomsten vinden plaats – speciaal voor raadsleden – in Helmond, Haren (Gr.), Apeldoorn en Leidschendam-Voorburg. Meer informatie hou de website van Raadslid.Nu in de gaten en/of stuur een mail naar info@raadslid.nu
Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 9 maart 2014.
Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier!