Ondersteuning van de raad door de griffier vraagt om meer investering

Ondersteuning van de raad door de griffier vraagt om meer investering

Een goede ondersteuning van de gemeenteraad door de griffier komt niet zo maar uit de lucht vallen. Daarvoor is een investering nodig door de gemeenteraad, zowel qua geld maar vooral ook over de vraag hoe en op welke wijze de raad het beste ondersteunt wil worden.

Dit was één van de belangrijkste boodschappen in het webinar ‘Hoe maak je een sterke griffie voor een sterke raad?’ van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Voor raadsleden, in het bijzonder leden van de werkgeverscommissies, die het webinar niet live konden bijwonen, is er volop gelegenheid om dit webinar op een eigen geschikt moment terug te kijken. Dat kan hier: hoe maak je een sterke griffie voor een sterke raad?

Tips

Voor raadsleden die werk willen maken van een goede ondersteuning door de griffie waren er tal van tips en adviezen. We noemen er enkelen:

  1. Omvang van de griffie moet de raad zelf aangeven op basis van de vraag wat voor gemeenteraad wil je zijn;
  2. Neem als raad de tijd om je een goed beeld te vormen waar en waarvoor je de ondersteuning van de griffie kunt inzetten;
  3. Wanneer je als werkgeverscommissie goed wilt zorgen voor je griffie, aarzel niet om expertise in te schakelen om dit goed te regelen;
  4. Twee keer per jaar werkoverleg tussen de werkgeverscommissie is te weinig. Voer vaker het gesprek als werkgeverscommissie met de griffier om zo tot goed samenspel te komen.

Adviezen, tips en aanbevelingen om als raad tot een goede sterke griffie te komen, zijn tijdens het webinar gegeven door Huri Sahin (Raad voor het Openbaar Bestuur), Jasper Loots (zelfstandig adviseur), Petra Paulides (zelfstandig adviseur) en Jan Dirk Pruim (schrijver van het essay “De griffie van morgen: ruimtemakers gezocht).
Meer informatie over het essay van Pruim vindt u hier: Een eigen voorzitter voor de gemeenteraad. Het webinar had Martin Sagel, voormalig raadslid en voorzitter van de werkgeverscommmissie van de raad in Assen, en tevens voormalig bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, als gespreksleider.

Het webinar is onderstaand in zijn geheel terug te zien. 

Dienstverlening

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden beschouwt het als een van haar prioriteiten om de raadsleden in de werkgeverscommissies te ondersteunen en te helpen om als raad tot een goede, sterke griffie te komen.

Wanneer u vragen hebt over het werkgeverschap van de raad ten opzichte van de griffie, mail dan naar werkgeverscommissie@raadsleden.nl.

Meer informatie

Webinar: Hoe maak je een sterke griffie voor een sterke raad? Het webinar staat ook in de digitale leeromgeving voor raadsleden.

Adviesrapport ROB: Goede ondersteuning, sterke democratie

Essay Jan Dirk Pruim: De griffie van morgen: ruimtemakers gezocht