Openbare ondervraging kandidaat-wethouders door raad in Eindhoven

Openbare ondervraging kandidaat-wethouders door raad in Eindhoven

Aan de presentatie van wethouders en het coalitieakkoord in Eindhoven wordt driftig gewerkt. Maar niet zonder rol voor de gemeenteraad. Beoogd wethouders zullen voor hun definitieve benoeming een openbare ondervraging ondergaan in de gemeenteraad.

De Eindhovense politiek steunde in meerderheid het idee van D66 dat een hoorzitting een goed middel is om met kandidaten kennis te maken, voordat ze benoemd worden. Ze kunnen bevraagd worden over hun ervaring, kennis, visie en plannen voor de stad. 

'Geen extra sollicitatiegesprek'

Niet alle partijen zijn hier gelukkig mee. CDA, ChristenUnie, LPF en OAE wilden geen extra ‘sollicitatiegesprek’ van nieuwe wethouders met de gemeenteraad. ,,We gaan er van uit dat partijen hun eigen verantwoordelijkheid nemen bij het zoeken en toetsen van kandidaten. Een vragenvuur in de gemeenteraad zien we niet als toegevoegde waarde’’, oordeelden zij.

De hoorzitting is op 14 juni. De kandidaten kunnen bevraagd worden over hun ervaring, kennis, visie en plannen voor de stad. Ook volgt een debat over het coalitieakkoord.