Pleidooi voor mondiale blik in de gemeenteraad

Pleidooi voor mondiale blik in de gemeenteraad

“Raadsleden moeten verder kijken dan de eigen gemeentegrens”, aldus Tjeerd Ritmeester. De ontwikkelingen in de wereld zijn onvoorspelbaar en voortdurend veranderend. Echter zitten raadsleden vaak vast in de cocon van het gemeentebestuur. In een interview pleit het Eindhovense raadslid voor een ‘lokale internationale strategie’, waardoor geopolitiek in de raadzaal kan worden besproken.

Keuzes in het buitenland raken de lokale politiek. Echter reiken de kaders in de stukken die raadsleden lezen meestal niet verder dan de eigen gemeente. “Maar daarbuiten gebeurt van alles waar je niet per se iets van hoeft te vinden, maar je moet er wel van weten om erop in te kunnen spelen”.

Mondiale blik

Ritmeester pleit in VNG-magazine voor een meer mondiale blik in de gemeenteraad. Geopolitieke onderwerpen in de gemeenteraad, zoals schendingen van mensenrechten in China, zijn relevant voor raadsleden, wanneer de gemeente een samenwerkingsverband heeft met China. Soortgelijke ervaringen met internationale problematiek kan raadsleden bewuster maken van de internationale context.

Internationale inwoners

Bovendien dient de gemeenteraad aandacht te besteden aan het groeiende aantal internationale inwoners, waaronder expats en migranten. Tegelijkertijd hebben sociale media ook grote invloed op hoe inwoners de wereld zien. Ritmeester noemt hierbij als voorbeeld het hijsen van een vlag. In verschillende gemeenten zijn, naar aanleiding van de Russisch-Oekraïense oorlog en het Palestijnse-Israëlische conflict, vlaggen opgehangen. Dit leidde soms tot discussies in de gemeenteraad en kritiek van inwoners. “Als zoiets simpels als een vlag al zoveel losmaakt, zegt dat iets over de invloed van het buitenland op een gemeente en de lokale gemeenschap’, aldus Ritmeester. Ook moeten bijvoorbeeld gemeenten die sterk afhankelijk zijn van arbeidsmigranten de Europese migratiestromen in de gaten houden.

Instrumenten

Voor het ontwikkelen van een internationale strategie heeft de gemeenteraad al verschillende instrumenten. Zo zou bijna elke gemeente al een internationaal netwerk hebben, via via of direct. Om in te kunnen spelen op internationale ontwikkelingen moeten gemeenteraden hiervan gebruik maken, aldus Ritmeester. "Voor een gemeente die sterk afhankelijk is van arbeidsmigranten zijn de ontwikkelingen in Centraal- en Midden-Europa bepalend voor de stroom migranten die jouw kant opkomt. Als die stroom af gaat nemen, is het belangrijk om tijdig te weten voor welke keuzes je lokale economie komt te staan."

Meer informatie

In de leeromgeving van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, specifiek in de training Instrumenten - Onderwerpen agenderen, wordt aandacht besteed aan de vraag: Je wilt een onderwerp agenderen, hoe kun je te werk gaan? Klik op de link om de training te bekijken en agendeer wellicht een internationaal onderwerp.