Raad Epe verlegt participatietaken burgemeester naar wethouder

Raad Epe verlegt participatietaken burgemeester naar wethouder

Hoe groot de invloed en macht van de gemeenteraad kan zijn, toont een recent voorbeeld uit de Veluwse gemeente Epe aan. Die besloot taken van de burgemeester (communicatie en participatie) over te hevelen naar de een van de wethouders, schrijft het regionale dagblad De Stentor . 

Inwoners (ruim 500) oordeelden desgevraagd niet mals over het functioneren van hun gemeente. Met name over communicatie en (inwoner)participatie uitten ze zich 'vernietigend'. De uitvoering van die taak kreeg het cijfer 1. Dat onderwerp is belegd bij burgemeester Tom Horn. Daarop besloten de coalitiepartijen (CDA, D66, SGP/CU en VVD) die portefeuille toe te schuiven naar een van de wethouders. De burgemeester krijgt er wel een taak voor terug: de portefeuille regionale samenwerking.

Representatief geluid

Op de achtergrond van de beslissing speelt onder meer een reactie van de burgemeester op een rapport over het functioneren van de lokale democratie. Zijn opmerkingen daarover vielen slecht in de gemeenteraad. “Er is wel een verschil in hoe we het binnen beleven en hoe de buitenwereld er naar kijkt’’, zei hij in een interview met de Stentor. “De binnenwereld’ moet beter aan ‘de buitenwereld’ uitleggen wat er allemaal goed gaat”, vertelde hij de verslaggever.

Usual suspects

In een eigen document over communicatie en participatie noemde Horn het onwenselijk om zich te laten leiden door ‘kritische mensen die de media weten te bereiken of standvastig in hun communicatie zijn (usual suspects)’, aldus het dagblad. Hij prees betrokken burgers, en zei erbij: "maar het moet wel aangevuld worden met meerdere mensen, zodat er een representatief geluid wordt gehoord".

Niet rouwig

Een D66-raadslid noemde Horns beleidsstuk ‘een academisch stuk’. Saillant is dat het kritische D66-raadslid benoemd is tot wethouder en het politiek beladen onderwerp zelf in haar pakket krijgt. De burgemeester is er naar verluidt niet rouwig om.