U bent hier

Raad: Kies koers en laat je niet afbluffen

Houd als raad koers en laat je vooral niet afbluffen. Het verschil tussen de theorie, de raad als hoogste bestuursorgaan, en de praktijk in stadhuis en gemeentehuis is groot. De gemeenteraad is volgens de wet de baas, toch ervaren raadsleden regelmatig frictie. Laat je daarom als raad niet aftroeven en blijf kritisch, is de boodschap van Hanneke Willemstein, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 

Willemstein geeft deze boodschap in een artikel in het VNG Magazine “Baas boven baas” over de rol en positie van de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan. Het raadswerk is volop in beweging en afgelopen weken is het functioneren van de gemeenteraad in weer volop in het nieuws gekomen, bijvoorbeeld over de opvang asielzoekers en vluchtelingen. De raad wordt enerzijds geconfronteerd met een tekort aan tijdige informatie, anderzijds wil de raad een platform zijn voor de inwoners.

Dikke vinger

Ervaringsdeskundigen zien dat raadsleden keer op keer onvoldoende grip hebben op de koers van de gemeente. Voorzitter Hanneke Willemstein erkent dat het in de praktijk niet loopt zoals het op papier is geregeld: ‘Het college van burgemeesters en wethouders heeft een te dikke vinger in de pap. Dat hoeft niet erg te zijn, het is niet wij tegen zij, maar veel raadsleden realiseren zich gewoon niet dat zij de baas zijn. Uit een soort gezag volgen ze dan de koers van het college.’

Heidagen

Bestuurskundige Henk Gossink van de KNAP Academie, ziet dat het anders kan. Als raadslid moet je keuzes maken, omdat je niet alles kan, zo vertelt Gossink in het bewuste artikel: ‘Wat zijn onze activiteiten, waarom zijn we dit werk gaan doen en waar maken we ons druk om?’ Heidagen of vergelijkbare sessies zijn ideaal om dit uit te stippelen. Daarna zit het in de uitvoering, die je als voltallige gemeenteraad moet oppakken en als individu.’

Macht en tegenmacht

Over rol en positie van de raad, macht en tegenmacht in de lokale democratie en het gezag van de gemeenteraad houdt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden op vrijdag 23 september de Dag voor de Raad. Dit jaar staat de Dag voor de Raad in het teken van het thema: "Hoe krijgt de raad gezag?". De Dag voor de Raad is de jaarlijkse ontmoeting tussen raadsleden en de wetenschap en vindt dit jaar plaats in het stadhuis van Amsterdam.

Wil je bij de Dag voor de Raad aanwezig zijn en meer weten over het programma? Meld je dan hier aan.

Meer informatie

Klik hier voor de publicatie ‘Baas boven baas’ uit het VNG-magazine nummer 12.