Raadsleden sluiten leergang Modern Gezag af
Straal je voldoende gezag uit, vroeg een raadslid zich af, vrijdag 12 juli, in een theater in Amersfoort voor een groep van belangstellende burgemeesters, griffiers, raadsleden en familieleden. En waarom is gezag belangrijk? Het antwoord op deze vragen lijkt simpel te geven. Maar om gezag als raadslid te krijgen of te laten groeien als raad, is niet eenvoudig. In de leergang Modern Gezag kreeg een groep van dertien raadsleden tips en handvatten voor meer gezag.
Raadsleden staan onder druk. Het werken aan grotere vraagstukken, financiële krapte en afnemend vertrouwen van burgers in politiek en overheid, hebben geleid tot een afnemende (gezags)positie van gemeenteraden. Tegen deze achtergrond gingen raadsleden uit gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners acht weken actief aan de slag in de Lieve Vrouw Theater in Amersfoort met de Leergang Modern Gezag voor raadsleden. Het traject is ontwikkeld door de Stichting Beroepseer en uitgevoerd met ondersteuning van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de gemeente Almere en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
Theateroefeningen
De leergang, die onder meer gebruik maak van theateroefeningen, is bijzonder goed bevallen door de deelnemers. Niet voor niets houden de deelnemers ook na het leertraject contact met elkaar. Ze hebben ontdekt dat ze zélf sterker kunnen opereren én dat zijn hun raad kunnen stimuleren om met meer gezag het ambt uit te oefenen. De deelnemende raadsleden zijn actief als volksvertegenwoordiger in alle uithoeken van het land, van Venray tot Westerkwartier en van Middelburg tot Waadhoeke.
Arena’s
In de leergang zijn deelnemers actief aan de slag gegaan met het versterken van het eigen gezag en het gezag van hun raad. Zij hebben inzicht gekregen in de verschillen tussen de ‘arena’s’ waarin gezag kan worden opgebouwd. En de deelnemers hebben geleerd hoe ze op effectieve wijze verschillende gezagsbronnen kunnen inzetten. Begrippen als authenticiteit, oprechtheid, empathie en transparantie werden concreet gemaakt.
Eindpresentatie
Op de laatste dag van de vierdaagse leergang, op vrijdag 12 juli jongstleden, hielden de deelnemers een eindpresentatie voor burgemeesters, griffiers en ‘gewone’ familieleden. In de presentaties werd duidelijk hoe de deelnemers als raadslid hun gezag verder invulling willen geven met wat hen is aangereikt tijdens de leergang. Zij vertelden ook hoe zij de raad willen verrijken in de positionering als gezagsvol instituut en welke (verander)inzet dat vraagt.
Spiegel
Bij het werken aan gezag word je een spiegel voorgehouden, zo liet een van de raadsleden, letterlijk zien. De raad moet een spiegel van de samenleving zijn. Die spiegel staat er nog wel, maar moet weer op de juiste plek neergezet worden. En zie de raad als geheel, in plaats van als allemaal stukjes die elk een ander deel van de samenleving tonen. Gezagsvol opereren kan alleen als je elkaar kunt vinden, en als je de ondersteuning goed weet te gebruiken, zoals de fractie-ondersteuning, de griffie en de rekenkamer. Het belang om echt de verbinding op te zoeken als raadslid, werd door een aantal deelnemers heel letterlijk genomen. Een deelnemer vroeg bijvoorbeeld eerlijke feedback op haar optreden, een ander liet zich letter omsluiten door de aanwezigen. Het was een uiting van kwetsbaarheid die je niet vaak in de raadszalen ziet, en in dit leertraject als kracht naar voren kwam.
Koersbepalen
Bij een van de deelnemers kwam gedurende het leertraject het sterke besef naar voren dat hij zich beter kon focussen op het bepalen van de koers van de raad, dat wat in de bestuurlijke vaktaal kaderstelling wordt genoemd, omdat juist die rol het beste past bij zijn persoonlijke kwaliteiten en interesses. Zo had elk van de deelnemende raadsleden een les voor zichzelf en een boodschap aan de raad, die in komende tijd naar voren zal kunnen komen als bouwstenen voor een groter gezag van dit waardevolle politieke ambt.
Meer informatie
Na de zomer start een tweede leergang Modern Gezag. Deze leergang in het najaar van 2024 is bedoeld voor raadsleden uit 100.000 plus gemeenten. Er zijn geen aanmeldingen meer mogelijk.