Raadsleden van Nederland: Helma Schippers-van Rhee

Raadsleden van Nederland: Helma Schippers-van Rhee

Wat drijft raadsleden in hun werk? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Helma Schippers-van Rhee, raadslid voor Weerbaar Waddinxveen

Aflevering 6: lekenbestuur

“Ik heb een opleiding gehad op MBO niveau en ben nu werkzaam als salesmedewerker in de binnendienst bij een bedrijf dat handelt in AED’s. Naast die baan en het werk als raadslid ben ik ook huisvrouw. Mijn gebrek aan politieke scholing is soms lastig, maar heeft ook duidelijk voordelen.

“Als ik iets niet snap, dan vraag ik het. Dat doe ik tijdens fractievergaderingen, maar ook bij de behandeling van een voorstel in de commissies of de raadsvergadering. Als ik het soms niet begrijp, hoe moeten de meeste inwoners van Waddinxveen het dan begrijpen – dat is mijn redenering.

“Een mooi voorbeeld is het nieuwe systeem van afvalinzameling. Inwoners betalen hier voortaan per lediging en dus besparen ze geld bij weinig restafval. Ik ben door veel mensen benaderd. Dat ze heel bewust afval scheiden en toch geen lagere rekening krijgen. De reden: het aantal keren dat mensen nu de containers aan de straat zetten bepaalt het tarief dat ze volgend jaar betalen. Daar snappen veel mensen niks van. Ik hamer er vaak op bij het college: leg zaken goed uit aan de inwoners.

“Van de drie taken die de gemeenteraad heeft, vind ik persoonlijk de controlerende taak het meest boeiend. Ik doe dat vooral vanuit de praktijk. Natuurlijk is het belangrijk om beleid te evalueren en doen de diverse rapportages ertoe. Maar belangrijker vind ik de signalen van inwoners. Hoe zij de uitvoering van het beleid ervaren, bepaalt mede hoe ik mijn controlerende taak uitvoer.

“Toen ik pas raadslid was, kreeg ik wel eens de kritiek dat ik teveel aandacht vroeg voor de uitvoering. De uitvoering ligt in handen van het College. Dat is waar, maar of die uitvoering goed is – dát is toch echt aan de inwoners en dus aan de volksvertegenwoordigers. De raad keurt het budget goed waarmee bijvoorbeeld de wegen worden onderhouden en als burgers mopperen dat een weg slecht is geasfalteerd of bestraat, dan vraag ik daar aandacht voor.

“Ik denk dat het belangrijk is dat ook mensen zonder hoge opleiding of indrukwekkende loopbaan raadslid zijn. Mensen zoals ik doen hun werk vooral vanuit de praktijk. Hoe mensen die uitvoering van beleid beleven is belangrijk. En dus is het goed dat er ook raadsleden zijn zoals ik.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Elise Braat aan het woord, raadslid in Alphen aan den Rijn voor de VVD. Eerder verschenen: