Raadsleden van Nederland: Rianneke Mees-Huibers

Raadsleden van Nederland: Rianneke Mees-Huibers

Wat drijft raadsleden in hun werk? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Rianneke Mees-Huibers, raadslid voor De Bossche Groenen in Den Bosch.

Aflevering 3: permanente campagne

“Onze fractie communiceert intensief. Je zou het een permanente campagne kunnen noemen, maar dan lijkt het alsof het om reclame te doen is. Waar het om gaat, is dat we verantwoording afleggen en laten weten wat we doen. Maar net zo belangrijk: we willen met mensen in gesprek.

“Social media zijn daarbij heel handig. Je kunt een stukje plaatsen over wat fractie vindt, maar je kunt ook vertellen wat er aan de hand is en vragen wat mensen ervan vinden. Uitnodigen tot reactie. Dat werkt. En natuurlijk krijg je dan ook negatieve reacties. Laatst nog, met een bericht over ons plan voor de verplichting van het gebruik van statiegeldbekers bij evenementen. Maar dat is niet erg. Integendeel, het is fijn om te discussiëren. Van ronduit lompe mensen op social media, waar je vaak over hoort, heb ik persoonlijk trouwens nog nooit last gehad.

“Het effect van social media moet je trouwens niet overschatten. Er zijn zoveel mensen die niks doen met Twitter, Facebook of Instagram. Bijvoorbeeld omdat ze dat alweer beu zijn. Daarom geven we ook een digitale nieuwsbrief uit. Hoe we aan de mailadressen komen? Via onze website. Maar we verzamelen ze ook als we mensen ontmoeten. Want dat is misschien nog wel een van de meest belangrijke vormen van communicatie: eropuit trekken, naar bijeenkomsten gaan. We zijn ook niet te beroerd om een foldertje of flyer in een bepaalde buurt te verspreiden, als er daar wat speelt.

“Ik kom uit de journalistiek en je zou denken dat mijn fractie daardoor in de communicatie een voordeel heeft. Maar dat valt mee hoor. Ik zie om me heen dat andere fracties ook bedreven zijn in het schrijven van stukjes of het benaderen van de lokale pers. Mijn journalistieke achtergrond helpt me wel bij het verzamelen van informatie en vervolgens het bepalen van een standpunt. Goede vragen stellen, effectief onderzoek doen – dat soort werk.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Antoon Peppelman aan het woord, raadslid in Bronckhorst. Eerder verschenen: