Serious game over desinformatie in je gemeente

Serious game over desinformatie in je gemeente

Desinformatie kan schadelijk zijn voor je gemeente. Hoe kom je er als raadslid achter of je informatie kunt vertrouwen?De nieuwe serious game 'Desinformatie in je gemeente' leert je aan de hand van herkenbare situaties manipulatie te herkennen en je ervaart de gevolgen van de keuzes die je maakt in de game.

Desinformatie is een maatschappelijk probleem waar ook veel raadsleden mee te maken hebben. Desinformatie kan een aanjager zijn van maatschappelijk onbehagen, niet alleen op landelijk niveau maar ook in gemeenten. Deze game kan gemeenteraden helpen om desinformatie te herkennen en er mee om te gaan.

Ervaar het zelf

In de game kruip je in de huid van een raadslid of wethouder van de denkbeeldige gemeente De Gemeente. Aan de hand van de keuzes die je in de game maakt, leer je hoe je kan bepalen welke informatie je kunt vertrouwen. De keuzes die je in de game maakt, bepalen hoeveel impact nepnieuws heeft en of inwoners je blijven vertrouwen. Goede keuzes leveren punten op, maar winnen niet altijd het vertrouwen van de inwoners. 

Bewustzijn

De game 'Desinformatie in je gemeente' is ontwikkeld om het bewustzijn over desinformatie binnen de lokale overheid te vergroten en concrete tips te geven over mogelijke handelingswijzen. De game is gemaakt door DROG (platform van specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van desinformatie) in opdracht van het ministerie van BZK. De game is te spelen via de site www.desinformatieinjegemeente.nl, meer informatie over desinformatie is te vinden op Desinformatie | Netwerk Weerbaar Bestuur.

Meer informatie

- De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is lid van het Netwerk Weerbaar Bestuur.
- Kom je als raadslid in een situatie die je onveilig ervaart en heb je behoefte aan advies? Neem dan contact op met het Ondersteuningsteam Weerbaar bestuur.
- Vind hier de contactgegevens van de vertrouwenspersonen van het Ondersteuningsteam bij de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
- Meer weten? In de digitale leeromgeving voor raadsleden vind je meerdere modules over veiligheid en intimidatie.