U bent hier

Tweede jaarcongres KING

Het Kwalitietsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) organiseert op 12 januari 2012 haar tweede jaarcongres 'Cockpit of bijkantoor'. Het congres vindt plaats in 1931 Congrescentrum Brabanthallen te 's Hertogenbosch. Doel van het congres is om gemeenten bij elkaar te brengen en informatie over belangrijke ontwikkelingen en best practices binnen gemeenten uit te wisselen. U kunt er hier alles over lezen.

Tevens dient deze congresdag als een manier om elkaar op een plezierige en inspirerende manier te ontmoeten. Omdat KING gemeenten met raad en daad stimuleert om van elkaar te leren, zal tijdens het congres de jaarlijkse ‘Best Gejat Prijs' worden uitgereikt door Marcel Meijs, voorzitter Raad van Toezicht KING en gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Enschede.

Thema's

Meer verantwoordelijkheden en taken - Jeugdzorg, Wajong, Awbz - en minder geld voor zo'n beetje alles stelt gemeenten voor stevige keuzes. Ondertussen blijven de verwachtingen hoog: burgers en bedrijven verwachten van gemeenten uitstekende (e)dienstverlening, en kloppen als eerste bij gemeenten aan als middelen en voorzieningen van rijkswege wegvallen.

De grote vraag is: hoe? Hoe organiseer je als gemeente die nieuwe taken? Welke scenario's zijn voorhanden? Moeten gemeenten alles zelf doen, of heeft een gezamenlijke aanpak (met burgers of andere gemeenten) meerwaarde? Hoe organiseer je de dienstverlening die burgers waarderen binnen beperktere budgetten? Waar zitten mogelijkheden om te besparen? Zijn wij er klaar voor? Kunnen wij het beter nu we de wijze van werken in één hand kunnen nemen, in samenhang met wat we al doen en de budgetten ongeschot kunnen inzetten? Beter en eerder? Meer integraal?