Tweede Kamer stemt in met nieuwe herindelingen

Tweede Kamer stemt in met nieuwe herindelingen

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe herindelingen van in totaal 37 gemeenten. Wanneer de Eerste Kamer later dit jaar ook instemt met de herindelingen telt Nederland in 2019 nog 355 gemeenten.

Ook de omstreden herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer en de herindeling van Hoeksche Waard worden doorgezet. Een motie van SP-Kamerlid Ronald van Raak om alle herindelingen aan te houden tot er een nieuwe integrale visie van het kabinet ligt haalde het niet. Ook het verzoek om een burgerraadpleging vond geen meerderheid in de Kamer.

Aanpassing op herindeling

Er was een groter draagvlak voor de samenvoeging van Leerdam, Vianen en Zederik tot de gemeente Vijfheerenlanden. Een motie van het CDA om te onderzoeken hoe de centrumfunctie van Gorinchem, na herindeling de kleinste gemeente in de regio, behouden kan blijven werd daarnaast door een meerderheid van de Kamer ondersteund.

De Tweede Kamer stemde ook in met de herindeling van Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Haarlemmermeer. Een motie van regeringspartij VVD om te onderzoeken of het dorp Spaarndam bij Haarlem ondergebracht kan worden vond ook een meerderheid. De provincie Noord-Holland heeft de opdracht gekregen deze optie te onderzoeken.