Uit eigen kracht zingeving aan raadswerk geven

Uit eigen kracht zingeving aan raadswerk geven

Veerkracht en mentale weerbaarheid wordt van raadsleden gevraagd om de vele onderwerpen die op de raadsagenda staan aan te pakken, betoogt Maarten de Winter (Veerkracht College).

De Winter doet dat in reactie op uitspraken dat werkdruk van raadsleden niet het echte probleem is, en dat raadswerk vooral zinvol moet zijn.

Het belangrijkste volgens De Winter is dat de raad en raadsleden zichzelf serieus nemen. “Je hebt geen invloed op hoe anderen over je denken. Het begint ermee jezelf serieus te nemen en je werk goed te doen. Dat is een bron van veerkracht”, aldus De Winter, die de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden al bijna tien jaar adviseert op hoe om te gaan met werkdruk.

Helpende omgeving

Een raadslid hoeft en doet er verstandig aan – zeker als er sprake is van werkdruk in de combinatie van raadswerk, reguliere werkzaamheden en privétaken – om niet bij de pakken neer te zitten.

In dergelijke gevallen wordt volgens De Winter namelijk veerkracht en mentale weerbaarheid van raadsleden zelf gevraagd. “Raadslid is een rol met veel mogelijkheden, maar uiteraard ook met beperkingen. Een publieke tik op de vingers is natuurlijk lastig”.

Griffie

Om met werkdruk om te kunnen gaan, wijst De Winter naar verschillende oplossingen, waaronder de griffie, scholing en coaching. “Een helpende omgeving, bewust van rolbeperking, gericht op complementariteit waarin ook andere rollen in hun kracht komen”.

Ook als de raad buitenspel lijkt te worden gezet, is het belangrijk om uit te gaan van eigen kracht. “De Raad gaat uiteindelijk zelf over haar rol. Denken in onmogelijkheden is niet helpend”, aldus De Winter.

Volksvertegenwoordigende rol

Met zijn oproep voor veerkracht en mentale weerbaarheid reageert De Winter op het betoog van de hoogleraren Klaartje Peters en Geerten Boogaard in “Werkdruk raadsleden is niet het echte probleem”.

Geen invloed op belangrijke beslissingen, een raad die niet serieus wordt genomen, een tik op de vingers van het college als je signalen vertaalt: het zal raadsleden niet extra motiveren om het raadswerk uit te voeren. En dat terwijl de raad het hoogste orgaan van de lokale politiek is.

Daarom roepen Peters en Boogaard op om er voor te zorgen dat het raadswerk weer zinvol is. Om dat te verwezenlijken, helpt het dat raadsleden niet behandeld worden als gemankeerde bestuurders, maar raadsleden te erkennen in hun volksvertegenwoordigende rol.

Meer informatie

Zes procent van de raadsleden stopt vanwege de niet te vol te houden combinatie van raadslidmaatschap, werk en privétaken, zo blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.  

Maarten de Winter is een van de sprekers tijdens de Zomerraad van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Het thema van deze Zomerraad is leiderschap en de rol van de raad bij het oplossen van maatschappelijke knelpunten. Wil je meer weten over zijn analyse over werkdruk en mentale weerbaarheid, klik hier.

Het thema werkdruk is elke raadsperiode, met name in het tweede deel van de periode, een onderwerp dat veel raadsleden bezig houdt. De Winter werkte mee aan video’s voor griffiers en raadsleden hoe om te gaan met werkdruk