Vandaag inleveren namen raadsleden

Vandaag inleveren namen raadsleden

DEN HAAG – Tot vanmiddag 17.00 uur is het mogelijk om de lijst met namen van kandidaat raadsleden in te leveren. Vanavond is duidelijk voor welke partijen en op welke kandidaten op 19 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gestemd kan worden.

De kandidaten voor het grootste deel van de 9 duizend beschikbare raadszetels zijn in eigen partijkring al bekend. De afdelingen van landelijke politieke partijen en van bestaande lokale politieke partijen hebben de afgelopen weken en maanden hun kandidatenlijst opgesteld. Nadat op alle vereisten gecontroleerd is, wordt de kandidatenlijst opgesteld en de komende weken verspreid onder de kiesgerechtigden.

Fusiegemeenten 

Op 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats, met uitzondering van de gemeente waar in 2012 en 2013 fusieverkiezingen hebben plaatsgevonden (zoals: Alphen aan de Rijn, Leeuwarden, Heerenveen, Molenwaard). De fusieverkiezingen in Spijkenisse en Bernisse, Millingen, Ubbergen en Groesbeek, Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer vinden plaats op 19 november 2014; daarom zijn in deze gemeente geen verkiezingen op 19 maart.