U bent hier

Vrije keuze raad over wethouder als adviseur vertrouwenscommissie

De gemeenteraad beslist of een wethouder adviseur kan zijn van de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester. Er is geen vanzelfsprekend recht voor de wethouder om adviserend lid te zijn van de vertrouwenscommissie.

Een amendement van D66-Kamerlid Gerard Schouw, mede gesteund door PvdA-Kamerlid Manon Fokke, SP-Kamerlid Ronald van Raak en VVD-Kamerlid Pieter Litjens is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen. Het amendement legt uitdrukkelijk vast dat ‘de raad kan bepalen dat een of meer wethouders als adviseur aan de vertrouwenscommissie worden toegevoegd.’ Er is dus geen verplichting voor de gemeenteraad om deze wens van wethouders te honoreren. Wethouders willen dat omdat zij met de nieuwe burgemeester in het college moeten samenwerken.

Voorstel minister afgestemd

Het wetsvoorstel van de minister om deze wens van wethouders te honoreren is daarmee van tafel. Hetzelfde geldt voor de wens van gedeputeerden om adviseur te zijn van de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten die een nieuwe commissaris zoekt.

‘Uiteraard is het voor de wethouders en gedeputeerden van belang te weten wie de burgemeester of commissaris van de Koning wordt, maar principieel is de in het wetsvoorstel gekozen oplossing onjuist. De gemeenteraad en provinciale staten moeten in autonomie kunnen beslissen hoe ze de samenwerking met de wethouders en gedeputeerden willen regelen: of zij geen, een of meer wethouders of gedeputeerden in de commissie willen, moeten zij in vrijheid kunnen beslissen’, aldus de toelichting op het amendement.