Wallage prikkelt raadsleden

Wallage prikkelt raadsleden

DEN HAAG – Gemeenteraadsleden zijn te veel schaduwwethouder en te weinig volksvertegenwoordiger. Dit oordeel over raadsleden door Jacques Wallage in een opiniestuk in het Financieel Dagblad heeft veel reacties losgemaakt bij raadsleden en griffiers.

Volgens de voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur in een opiniestuk in het Financieel Dagblad houden raadsleden zich te veel met details bezig waardoor ze de grote lijn missen. ‘’Raadsleden zijn volksvertegenwoordiger en oefenen in die hoedanigheid hun functie uit. Veel volksvertegenwoordigend werk is verschriftelijk. De stukkenstroom houdt raadsleden gevangen in het vergadercircuit van het gemeentehuis. Er komt te weinig systematische informatie via raadsleden van buiten het gemeentehuis.’’

Het college van burgemeester & wethouders moet de gemeenteraad actief informeren. ‘’Dat is hun wettelijke plicht. Al die informatie dwingt tot selectiviteit. Veel raadsleden hebben het daar moeilijk mee’’, schrijft Wallage. ‘’Om als raadslid gezag te verwerven moet minder aan de leiband van de stukkenstroom op het gemeentehuis worden gewerkt. Taken tussen raadsleden beter worden verdeeld. De raad is geen schaduw-dagelijks-bestuur. Raadsleden zijn geen wethouders en geen ambtenaren. De originele rol dient weer ter hand te worden genomen. Volksvertegenwoordiger zijn. Niet meer, niet minder.’’

Keuzes maken
Wallage heeft met zijn opiniestuk veel raadsleden geprikkeld. Op sociale media was er veel discussie over het stuk van Wallage. ‘’Keuzes maken essentieel bij een overvloedige mail- en stukkenstroom om tijd te houden voor binding met de stad’’, zegt raadsgriffier Merel van Hall uit Utrecht. Het Utrechtse raadslid Maarten van Ooijen zegt daarover ‘’eens, maar o zo makkelijk gezegd. Selectief met informatie omgaan is een kunst op zichzelf’’. Volgens raadslid Ron de Rover uit Goeree-Overflakkee staat er ‘’veel zinnigs in dit stuk van Wallage’’.
Er zijn ook raadsleden die zich niet in het stuk van Wallage kunnen vinden. ‘’Niet elk raadslid is een leek! En als je goed en tijdig wordt geïnformeerd, dan hoef je niet de diepte in’’, aldus raadslid John Jhinnoe uit Haarlemmermeer. En burgerraadslid Sonja Plomp uit Dronten zegt: ‘’Leek? Dat hangt maar net van je kennis en werkervaring af! Rare stelling van Dhr. Wallage.’’
Meer reacties op het stuk van Wallage zijn te lezen op de Twitterlijn van Raadslid.Nu via deze link.

 

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 23 augustus 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.    

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!