U bent hier

Wees niet bang om burgers ruimte te geven

Durf te experimenteren met ruimte voor burgers. Wees niet bang om de straat of de buurt de agenda te laten bepalen. Kijk naar goede voorbeelden van maatschappelijke initiatieven in binnen- en buitenland. Wees niet bang dat er een keer iets, bijvoorbeeld een wijkplatform, mislukt.

Dat waren een aantal van de opvallende observaties uit het deelcongres “De werkvloer van de lokale democratie” tijdens het VNG Jaarcongres. Dit deelcongres werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en Vereniging van Griffiers in samenwerking met de VNG. De hoofdonderwerpen van het deelcongres waren: van eerste overheid naar eerst de burger, lokale kwaliteit en de vitale gemeenteraad.

Wie denkt dat burgerinitiatieven en het experimenteren met meer ruimte voor burgers is ontdekt in de huidige raadsperiode heeft het mis. Tijdens het deelcongres bleek dat er in veel gemeenten  al enige tijd wordt geexperimenteerd, in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer tien jaar geleden al. Ook de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek begon in het vorige decennium al met meer ruimte voor burgers. Daar is succesvol geëxperimenteerd onder meer met een burgerjury en met burgervisitatie.

Voorbeelden van ruimte voor burgers

Uit het congres kwamen diverse recente voorbeelden naar voren uit alle windstreken van Nederland. Een greep uit de gepresenteerde voorbeelden: Breda Begroot, Kerngericht werken in Giessenland met als basis ‘het goede gesprek’, www.buitenraad.nl in Lelystad, G1000 in Uden, Dorpsagenda, Digitale Raadpleging Bevolking en Nabij Bestuur in Molenwaard, Burgeravonden in Maasgouw, Digitaal Burgerpanel in Kaag en Braassem en in Oisterwijk, BOB-model in Pijnacker-Nootdorp, Raad op Straat in Almelo, Vaardigheden van raadsleden en burgers in Delfzijl gebruiken bij herindeling. Een belangrijk discussiepunt was de vraag of het ruimte geven aan burgerinitiatieven er niet toe moet leiden om meer structurele, beleidsmatige afspraken te maken. In het kader van het thema van het jaarcongres ‘Dichtbij, Dialoog en Democratie’ werd het antwoord daarop aan de deelnemers overgelaten.

Bij de foto:

Als inleiders bij de gesprekken fungeerden onder meer Jacqueline Verbeek-Nijhof, oud-wethouder van Zeist en lid van de commissie Van Gijzel over “Van eerste overheid naar eerst de burger”, Jeroen van Urk, raadsgriffier in Oude IJsselstreek en Arjan Oudbier, raadsgriffier in Apeldoorn en lid van de commissie Van Zanen over lokale kwaliteit, het rapport ‘Gewoon Dichtbij’. Rechts staat Roelien Heemsbergen van de Vereniging van Griffiers die samen met Henk Bouwmans van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden de presentatie van het deelcongres verzorgde.