Werkdruk centraal publicatie “Raadslid in de Grote Stad”

Werkdruk centraal publicatie “Raadslid in de Grote Stad”

De werkdruk van raadsleden zeker in de grote gemeenten moet worden verlaagd. “Als iedereen het erover eens is, ook in Den Haag, dat we een probleem hebben, dan kunnen we ook gaan kijken naar een oplossing”, zegt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in de vandaag gepresenteerde bundel Raadslid in de Grote Stad.

De bundel “Raadslid in de Grote Stad” is door de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vandaag aangeboden aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot. Dat gebeurde voorafgaand aan het slotstudiogesprek van de Klaar voor 4 jaar-bijeenkomsten voor kandidaat-raadsleden in IJsselstein. De bundel “Raadsleden in de Grote Stad” bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven met elkaar combineren en over hoe de positie van de raad versterkt kan worden.

Werkdruk

De raadsleden blijken tovenaarskunstenaars te zijn om het raadswerk te combineren met hun andere bezigheden en verplichtingen. “Ik blok bepaalde avonden. Bolwerken lukt alleen door het werk over de fractie te verdelen en veel uren te maken”, zegt Aimee van der Ham (Emmen). “Als ik een keertje weg moet voor de raad, begrijpt mijn werkgever dat”, vertelt Chris Benschop (Dordrecht). “Mijn zondag is niet meer heilig”, aldus Cheraldine Osepa (Delft). “Twee studies + raadswerk is af en toe druk”, vertelt Julian Bushoff (Groningen). “Laat je nooit van het kastje naar de muur sturen”, waarschuwt Tom Verhaegh (Venlo). “Vertrouw op je mederaadsleden”, is het advies van Yara Hummels. Steun van de persoonlijke achterban is onmisbaar. “Het thuisfront moet erachter staan”, aldus John Steijns (Maastricht). “Stop met die gekkigheid van ’s avonds vergaderen”, stelt Alex Engbers (Amersfoort).

Fulltime

De vraag of het raadswerk nog als bijbaantje gedaan kan worden komt aan de orde en roept gemengde reacties op. “Fulltime raadswerk? Dan zou ik stoppen”, zegt Rob Duiven (Zoetermeer). “Je moet naar fulltime raadsleden toe als je je taken serieus neemt”, zegt Jan Dirk van der Borg (Apeldoorn). “Als er een bepaalde vergoeding bij hoort, zodat je niet iets anders ernaast hoeft te doen en je volledig op het raadslidmaatschap kunt storten, kun je er ook veel meer uithalen. Dan is het niet meer racen tegen de klok”, vindt Charif el Idrissi (Haarlemmermeer). “Je krijgt met fulltime raadsleden alleen maar meer werk. Je gaat op elk detail zitten”, waarschuwt Rachel Streefland (Utrecht) die vorige maand wethouder is geworden. “Met fulltime raadslidmaatschap kom je in een bestuurlijke bubbel”, meent Erik Smeenk (Deventer).

Samenwerken

Samenwerken met collega’s is een oplossing. “Wij zijn een team en staan voor elkaar klaar”, zegt Inge van Dijk (Nijmegen). “We hebben de stad in wijken verdeeld”, aldus Erik Smeenk (Deventer). “Vertrouw op je mederaadsleden”, vindt Yara Hummels (Enschede). Werkdruk hoort erbij. “Het raadswerk is een eervolle taak en brengt werkdruk met zich mee”, concludeert Silvia Bruggenkamp (Zwolle). Wat zeker is: het raadswerk mag je niet lichtzinnig opvatten. “Denk niet: ik doe het er even bij”, waarschuwt Helma Oostelbos (Tilburg). En er moeten keuzes worden gemaakt. “Focus op wat je belangrijk vindt”, luidt het advies van Boi Boi Huong (Breda).

Binding

Binding met de inwoners blijkt ook voor raadsleden uit de grote stad een essentieel onderdeel van hun raadswerk. “Als er iets in de wijk speelt, bellen we”, vertelt Eline Koning (Leeuwarden). “Ik jaag mijn mensen aan: ga kijken!”, vertelt Hilbrand Nawijn (Zoetermeer). “Buurtbewoners kom ik continu tegen”, zegt Vahit Köroglu (Leiden). “Wij proberen wijkbezoeken te organiseren”, vertelt Gerrit Flier (Ede). De raadsleden kennen hun inwoners. “Ik woon al mijn hele leven in deze stad”, zegt Rachel Streefland (Utrecht), die vorige maand tot wethouder is benoemd. De raadsleden waken ervoor om niet alleen bezig te zijn met specifieke belangen. “Niet alleen individuele casussen oplossen”, is de boodschap van Bas van Noppen (Rotterdam). De raadsleden herkennen vooral de zorgen van de inwoners. “Ik was ook zo’n boze burger”, vertelt Lea Manders (Arnhem). “Bewoners willen gehoord worden”, zegt Fatima Achahboun (Alphen aan den Rijn). Eenvoudig is het echter niet. “Iedereen reageert vanuit de heup”, vertelt Alex Engbers (Amersfoort). “We doen alles tussen wipkip en mobiliteitsvisie”, aldus Rachid el Hafi (Nijmegen). “Het helpt als je herkenbaar bent”, zegt Mpanzu Bamenga (Eindhoven). Wat vooral ook blijkt: het raadswerk doet ertoe. “Het raadswerk is zwaar, maar ook gaaf!”, zegt Martine van Bemmel (Almere).

Sterke raad

De positie van de raad blijkt een voortdurend punt van aandacht in de discussie over macht en tegenmacht. “Het is knokken om verzoeken uit de raad te agenderen”, zegt Eline de Koning (Leeuwarden). “Wij zijn verkozen, niet aangesteld door B&W”, zegt Serpil Ates (Den Haag). “Moties van coalitiepartijen zijn voorgekookt met wethouders”, constateert Helma Oostelbos (Tilburg). “Als coalitiepartij moet je je controlerende rol niet vergeten”, stelt Silvia Bruggenkamp (Zwolle). “De gemeenteraad moet fel, kritisch en op de hoogte zijn”, aldus Hilbrand Nawijn (Zoetermeer). “Laat je oren niet hangen naar het college”, is het advies van Marianne Poot (Amsterdam). “Een minderheidscollege versterkt de positie van de raad”, vindt Boi Boi Huong (Breda).

Meer informatie

De bundel “Raadslid in de Grote Stad” is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. Meer informatie mail naar: info@raadsleden.nl