U bent hier

Workshop uitgelicht: Winnen met e-waste in uw gemeente

Op ons jaarcongres op zaterdag 22 september a.s. in Bussum zit het middagprogramma boordevol praktische workshop over actuele thema's. Op onze website lichten wij er alvast enkelen uit. Vandaag is dat de workshop Winnen met e-waste in uw gemeente door Wecycle.

Elke gemeente in Nederland heeft een afgiftecontract met Wecycle. Dit betekent dat alle afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste)  die inwoners via de gemeente inleveren, afgegeven worden aan Wecycle. Deze stichting zorgt er vervolgens voor dat dit e-waste optimaal gerecycled wordt.

Recent onderzoek wijst uit dat we jaarlijks per persoon 23,7 kilo e-waste  produceren. Hiervan zamelt Wecycle ongeveer 8 kilo in. De EU heeft de inzameldoelstellingen voor e-waste vorig jaar fors verhoogd. In 2021 moet er 17 kilo worden ingezameld. Om deze doelstelling te halen, moet de hele keten maatregelen treffen. De invulling die gemeenten geven aan het inzamelen van-waste speelt hier een cruciale rol in.

Uit de jaarlijkse Benchmark onder gemeenten over de afgifte van e-waste via de milieustraten blijkt dat gemeenten gemiddeld 5,1 kilo e-waste per inwoner afgeven. De afgifte loopt sterk uiteen van 1,0 kilo tot 17,3 kilo per inwoner. Er is dus nog veel ruimte om de inzamelresultaten te verbeteren

In deze workshop maken we een vertaalslag van de doelstelling die uw gemeente heeft, de rol die raadsleden hierin kunnen spelen en bespreken we een aantal praktische voorbeelden hoe u met uw gemeente de slag om de inzameling van e-waste kunt winnen.

Workshopleiders:

  • Jan Vlak, directeur Wecycle
  • Eric van der Schans, Accountmanager Gemeenten Wecycle
  • Mark Tilstra, Manager Operations Wecycle