Zeven tips voor een agressieprotocol
Het maken van een agressieprotocol over hoe om te gaan met agressie en intimidatie van raadsleden begint bij het goed definiëren van wat agressie is. Daarnaast is het ook belangrijk om te bespreken met de hele raad welke preventieve maatregelen er gewenst zijn.
In dit protocol wordt een duidelijk onderscheid gemaakt in te nemen "Organisatorische maatregelen" en hoe je door "Dialoog en training" raadsleden faciliteert in het omgaan met agressie, intimidatie en weerbaarheid.
Het definiëren van wat agressie is, is een van de zeven tips voor het opstellen van een goed en bruikbaar agressieprotocol in jouw gemeente. Een goed voorbeeld hiervan hoe je dat in het agressieprotocol beschrijft, is te vinden in het protocol van de gemeente Amsterdam en van de gemeente Almere.
Wij steunen elkaar
Voor het maken van een agressieprotocol is het ook belangrijk om met raadsleden te bespreken wat de normen en uitgangspunten over het doel van het agressieprotocol zijn. Wij steunen elkaar en bewaken met elkaar de normen en wij registreren alle incidenten van agressie en geweld, is een goed voorbeeld van zo’n uitgangspunt.
Meer goede voorbeelden van normen en uitgangspunten kunt u vinden in het agressieprotocol van Deventer.
Bij wie kun je terecht?
Hoe en op welke wijze een raadslid melding kan maken van agressief gedrag is ook een wezenlijk onderdeel in een agressieprotocol. Uit onderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, is gebleken dat dit per gemeenten erg kan verschillen.
Vandaar dat het belangrijk is om een beschrijving en/of stappenplan te maken voor meldingen over agressief gedrag. Vaak wordt binnen het stappenplan of beschrijving onderscheid gemaakt tussen een interne melding en een eventuele aangifte.
Negen maatregelen
Maatregelen zijn essentieel in een agressieprotocol. Het is belangrijk als gemeenteraad om afspraken hierover te maken, zoals in het protocol van de gemeente Hoorn. Daarin terug te vinden negen maatregelen die een gemeenteraad kan treffen na een incident met agressie of geweld.
- Op basis van een risicoanalyse van de situatie kunnen aanvullende maatregelen worden getroffen;
- Een gesprek met de dader;
- Een waarschuwingsbrief met de aankondiging van mogelijk zwaardere maatregelen;
- Pandverbod;
- Aangifte;
- Gebiedsverbod (bevoegdheid burgemeester);
- Contactverbod (bevoegdheid Officier van Justitie);
- Bewaken en beveiligen;
- Verhalen van materiële en/of immateriële schade op de dader(s). Het is ook van belang als raad als bestuursorgaan om stelling te nemen tegen agressie/intimidatie van individuele raadsleden.
Communicatie
Het is daarnaast ook belangrijk om concrete afspraken te maken over de communicatie na de melding. In het protocol is het aan te raden om een duidelijke beschrijving toe te voegen over hoe een melding gecommuniceerd moet worden, en wie er verantwoordelijk is voor communicatie bij grensoverschrijdend gedrag.
Gemeenten hebben hier over het algemeen een eigen procedure voor: meestal is daarin een belangrijke rol weggelegd voor de burgemeester.
Nazorg
Een cruciaal onderdeel van het protocol is de beschrijving van de nazorg voor slachtoffers. Het protocol van de gemeente Duiven stelt dat nazorg van groot belang is voor politieke ambtsdragers, hun naasten en collega's na incidenten met agressie en geweld.
De burgemeester, gemeentesecretaris of griffier vangt de betrokkenen op en regelt de benodigde ondersteuning. In het protocol staat ook in waar een betrokkenen psychiatrische hulp kan ontvangen bij een incident, het is belangrijk om dit te bespreken in de gemeenteraad omdat dit per gemeente kan verschillen met aanpak.
Meer informatie
Deze tips om tot een agressieprotocol te komen, zijn voortgekomen uit onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
Een agressieprotocol is een goede basis om afspraken vast te leggen over hoe om te gaan met agressie, intimidatie en weerbaarheid van (onder meer) raadsleden.
Gesprekken
Het Ondersteuningsteam Netwerk Weerbaar Bestuur voert gesprekken over het omgaan met agressie en intimidatie in het kader van de zogeheten On Tour-bijeenkomsten, met als doel de bewustwording onder raadsleden en collegeleden te vergroten over hoe om te gaan met agressie en intimidatie.
Wanneer je zo’n bijeenkomst wilt houden, neem dan contact op met het Ondersteuningsteam, mail naar: info@ondersteuningsteamwb.nl.