Zorg als raad dat iedereen meetelt!

Zorg als raad dat iedereen meetelt!

Raadsleden zijn als volksvertegenwoordigers een afspiegeling van de bevolking, maar hoe zorg je er voor dat alle groepen vertegenwoordigd zijn en iedereen meetelt? Dat vraagt Liza Mügge, docent aan de UvA, zich af. Op de Dag voor de Raad op 20 maart in Amsterdam deelt zij in haar plenaire bijdrage de dilemma's rondom de representativiteit van vertegenwoordiging.

Wat is de waarde van een diverse raad en hoe kan je hier in het restant van de raadsperiode mee aan de slag? Dr. Liza Mügge is als universitair docent politicologie aan de UvA gespecialiseerd in de vertegenwoordiging van minderheden binnen de politiek en het bestuur. Tijdens de Dag voor de Raad gaat ze met deelnemers in gesprek over hoe diversiteit van grote waarde kan zijn voor het raadswerk en de vertegenwoordiging van gemeenteraad als collectief. Zo krijgen raadsleden handvatten om de raad de komende twee jaar diverser te maken. Zo kunnen raden ervoor zorgen dat iedereen binnen de gemeente vertegenwoordigd wordt.

Dag voor de Raad

De Dag voor de Raad vindt plaats op 20 maart in Amsterdam. Nu de raadsperiode bijna halverwege is, is het een goed moment om vooruit te kijken naar de tweede helft van de raadsperiode en hoe je deze tot een succes maakt. Dit is dan ook het thema van de Dag voor de Raad 2020. Tijdens deze middag wordt de praktijk van het raadswerk en de wetenschap met elkaar verbonden. Zo gaan raadsleden uit hele land in gesprek met elkaar en wetenschappers om het restant van de raadsperiode tot een succes te maken.

Het programma bestaat uit zowel plenaire sprekers als een aantal workshops met verschillende onderwerpen. Zo houdt professor Tom van der Meer de raad een spiegel voor over hoe de raad zijn verschillende rollen momenteel invult en zijn er workshops over hoe de raad zijn rol kan pakken bij de energietransitie, hoe je energiek de tweede helft in gaat en wat de voor- en nadelen van een raadsakkoord zijn en hoe je dit proces inricht. Het volledige programma vindt u hier: Dag voor de Raad. Hier kunt u zich tevens kosteloos aanmelden. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart de Roo via Bart.deRoo@raadsleden.nl of het bureau van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden via info@raadsleden.nl of 070-3738195.