Anne Verstappen
Zonder te schreeuwen, stel ik alles in het werk om ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt.

Anne Verstappen, Deurne

Anne Verstappen

Gemeente Deurne

Partij: DeurneNU
Hoofdberoep: Advocaat/ Eigenaar Heelmeesters Letselschade Advocatuur 
LinkedIn

Waarom ben je raadslid geworden?

Op dertienjarige leeftijd rolde ik de politiek in. Een jongerenwerker bezocht mijn middelbare school en vroeg of er nog jongeren waren met een mening over jong zijn in Deurne. Als geboren en getogen Deurnese had ik dat zeker. Als een soort eigenwijze puber, die haar mening onder stoelen noch banken schoof, gaf ik mijn mening en werd ik gevraagd om lid te worden van jongerenraad Deurne.

Een leerzame periode volgde waarin ik meerdere jaren gevraagd (en vooral ongevraagd) advies gaf aan het college van burgemeester en wethouders. Eerst als lid van de jongerenraad en later als voorzitter van diezelfde jongerenraad en tevens als jeugdlid van de plaatselijke WMO-raad.

Toen ik ouder werd veranderde mijn positie. In 2014 werd ik actief al burgercommissielid bij DeurneNU en in 2018 werd ik gekozen als gemeenteraadslid.

Inmiddels ben ik 33 en bezig in mijn tweede periode als raadslid. Een bijzondere periode, omdat ik in 2022 lijsttrekker mocht zijn bij de verkiezingen en duo-fractievoorzitter ben met partijgenoot Janke van Dijk.

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Nee. De gemeenteraad maakt beslissingen, maar simpel gezegd: een hoofd alleen functioneert ook niet zonder de rest van het lijf. Ieder deel van het lichaam heeft zijn eigen taak en draagt zo bij aan fysieke en mentale gezondheid. Dit is in een samenleving niet anders.

De gemeenteraad is onderdeel van het gemeentelijk apparaat. Dit is niet het hoogste orgaan, maar het apparaat dat beslissingen neemt op basis van beschikbare informatie. Om het verschil te maken moet ieder onderdeel functioneren. Zowel binnen als buiten Deurne.  Het motto van DeurneNU is dan ook niet voor niets “samen verder”. 

Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

Zorg dat gemeentes onderling – zeker ook na 2025 – aan elkaar gelijk blijven. Er zijn sterk vergrijzende gemeenten en gemeenten met veel minima, maar we hebben wel gezamenlijk ambities op het gebied van bijvoorbeeld klimaat en mobiliteit. Zorg dat iedereen een gelijke gesprekspartner aan de tafel blijft en besef dat een land zo sterk is als zijn zwakste schakel.

Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Zonder te schreeuwen, stel ik alles in het werk om ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt.

Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

In beginsel ben ik het hiermee eens. De begrenzing hiervan ligt uiteraard in ons huidige rechtssysteem en de ongeschreven wetten van fatsoen.

Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?

Doordat ik al even meeloop ben ik bekend met de (meeste) dossiers. Bovendien ben ik door mijn werk gewend om veel te lezen.

Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?

Ik ben zo’n vier jaar lid geweest van de Raadstafel 21, een overlegplatform van 42 raadsleden in de Metropoolregio Eindhoven. Dit stokje is overgenomen door mijn partijgenoot, Kiran Doerga. Om grip te krijgen moet je immers weten wat er speelt. Informatie ophalen, meepraten en dan meebeslissen is mijns inziens de juiste volgorde en ook de volgorde die wij bij alle samenwerkingsverbanden hanteren.

Is dit altijd makkelijk? Nee. De kunst is om enkel samen te werken als het loont. Samenwerking op zichzelf kan immers nooit het doel zijn. Dit zal iedere keer kritisch moeten worden bekeken.

Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

Het beste voorbeeld vind ik nog altijd het burgerinitiatief. Wat mij betreft mogen deze veel vaker worden aangedragen.

Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Ja. Dit zorgt voor een goede verbinding tussen raad en burgemeester.

Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

De griffie in Deurne is recent versterkt door twee dames. Hun werk gaat niet onopgemerkt en ervaar ik als zeer positief.

Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Deurne biedt jaarlijks de cursus ‘politiek actief’ aan. Op laagdrempelige wijze kan een ieder dan kennis maken met de politiek. Ook dit jaar was er weer een mooie afspiegeling van de Deurnese bevolking. Hopelijk gaan we een aantal van deze mensen uiteindelijk in de politieke arena zien.

Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode? 

Al sinds mijn dertiende maak ik mij hard voor ondertunneling van het spoor in Deurne. Dit zal ik ook de komende periode weer doen en zo als het er uit ziet nu met succes. Daarnaast ben ik vastberaden korte metten te maken met de krappe woningmarkt.

Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Houd oog voor de praktijk en verlies jezelf niet in processen. Soms moet je gewoon even uitzoomen om te zien waar je het eigenlijk met zijn allen over hebt en voor wie je het doet.

Vorige/volgende