
De opmerking ‘zo doen we dat altijd’ valt bij mij snel verkeerd.
Hanneke Roozendaal, Mook en Middelaar
Hanneke Roozendaal
Gemeente Mook en Middelaar
Partij: GroenLinks
Hoofdberoep: Senior beleidsadviseur basisvaardigheden
LinkedIn
Facebook
Waarom ben je raadslid geworden?
Dat ging per ongeluk, maar bleek uiteindelijk de beste stap van mijn werkzame leven.
Ik was al veel langer actief lid van GroenLinks en na onze verhuizing naar Middelaar wilde ik weer een bestuursfunctie. Uiteindelijk sleepte de fractie me binnen en dat bleek zo goed te passen dat ik, na twee jaar commissielid te zijn geweest, lijsttrekker werd en nu dus raadslid en fractievoorzitter.
Dat ik politiek actief ben komt voort uit mijn instelling dat ik ook mijn handen uit de mouwen moet steken als ik denk dat het anders en beter kan.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Dat is de theorie, maar de praktijk is weerbarstig.
Colleges hebben de neiging om al grote stappen gezet te hebben voordat de plannen naar de raad komen. Wij werken sinds kort met raadinformatieavonden en sindsdien worden ontwikkelingen of plannen eerder aan ons voorgelegd.
Maar je moet als raadslid scherp blijven om ervoor te zorgen dat je op tijd je kaders meegeeft. Dat is soms frustrerend, maar ik geniet ook wel van die uitdaging.
Uiteindelijk denk ik dat zowel colleges als inwoners als instanties meer doordrongen mogen raken van de plaats die de gemeenteraad heeft binnen de gemeente. Daar is nog wel winst te behalen.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
De informatiepositie van de raad laat nogal eens te wensen over. De gemeenteraad bestaat uit geïnteresseerde en gemotiveerde leken die niet per se alle kennis van de verschillende beleidsterreinen in huis hebben. Daardoor sta je altijd met 1-0 achter vergeleken met het College.
Het helpt raadsleden als er voldoende ambtelijke ondersteuning beschikbaar is, maar ook de mogelijkheid om externe deskundigen in te schakelen moet er zijn.
Alleen: hoe kleiner de gemeente, hoe beperkter die mogelijkheden zijn. In Mook en Middelaar is dat in het verleden wel door het College uitgebuit, denk ik.
Het huidige College is meer doordrongen van het belang om de raad in positie te brengen, maar we zijn er nog niet. En waar veel raadsleden tegenaan lopen is de werkdruk: die is vaak zo hoog dat het moeite kost om echt relevant te zijn.
Het zou helpen als er voor iedere gemeenteraadsfractie fractieondersteuning zou zijn, ongeacht hoe groot de gemeente is en hoeveel raadsleden de fractie telt.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Ik denk dat ik een kritisch raadslid ben dat gefocust is op een goede basis en altijd op zoek gaat naar mogelijkheden om in de raad en de gemeente zaken te verbeteren.
De opmerking ‘zo doen we dat altijd’ valt bij mij snel verkeerd. Dat doe ik vanuit het idee dat de overheid er optimaal voor haar inwoners moet zijn. Ik houd erg van het contact met inwoners, ook als ze boos zijn of hele andere standpunten hebben.
Ik ben namelijk raadslid voor alle inwoners, ook voor degene die niet op mij heeft gestemd en hele andere ideeën heeft. Hun verhalen neem ik net zo goed mee in mijn overwegingen.
Stelling: 'Ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil.'
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar dat is geen vrijbrief om andere mensen te beledigen, te kwetsen of hun vrijheden en rechten in twijfel te trekken.
Ook onze wetgeving is een kader waar je altijd binnen moet blijven. Dan blijft er nog heel veel over dat gezegd mag en kan worden en ook al ben ik het niet eens met bepaalde standpunten, als het verpakt is in fatsoenlijke taal zal ik daar altijd naar luisteren.
Hoe houd je grip op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Niet, zou ik willen zeggen. Maar in de loop van de tijd heb ik wel geleerd om niet altijd alle bijlagen van een raadsvoorstel te lezen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om zelf aanvullende informatie te zoeken.
Het college heeft tenslotte een doel met haar voorstellen en de onderliggende stukken geven zijn daarom soms een eenzijdige weergave van de werkelijkheid.
Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden te krijgen? Is verbetering noodzakelijk?
Op de agenda van de raad staat standaard het punt ‘Samenwerking’ waardoor de ontwikkelingen binnen GR- en ook besproken kunnen worden als er geen concrete voorstellen liggen.
Zelf vind ik het, als één van de afgevaardigden namens Mook en Middelaar in de agendacommissie van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, vooral heel prettig dat we voorafgaand aan overleggen van de agendacommissies bijgepraat worden door de wethouder en dat een ambtenaar aansluit om vragen te beantwoorden en stukken te duiden. Maar uiteindelijk blijft het heel lastig om grip te houden.
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Wat is een goed voorbeeld uit je eigen gemeente?
Wij zijn pas in deze raadsperiode serieus werk gaan maken van burgerparticipatie. Dat gaat met vallen en opstaan en wisselend succes. Bij het participatietraject rondom de omgevingsvisie is out of the box gedacht en zijn jongeren, die normaliter moeilijk te bereiken zijn, benaderd in een omgeving waar ze toch al zijn: de sportvelden. In plaats van hen te vragen naar ons toe te komen, zijn wij als gemeente naar hen gegaan. Dat is een goed voorbeeld van hoe je groepen die normaal wat afzijdig blijven, toch kunt betrekken.
Stelling: 'De voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven.'
Daar ben ik het mee eens. Een raad bestaat uit hele diverse fracties en mensen en heeft daarom een voorzitter nodig die boven de partijen staat. Daarnaast is een stevige relatie tussen raad en college essentieel. De burgemeester is bij uitstek die verbindende, neutrale factor.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
Wij hadden een geweldige griffier die zowel organisatorisch als strategisch heel sterk was, ze stond altijd voor ons klaar.
Nu zijn we op zoek naar een nieuwe griffier en in die zoektocht zijn deze eigenschappen wel leidend.
Naast de griffier hebben we nog een fijne commissiegriffier, maar voor meer ondersteuning is gewoon geen budget. De raad heeft het budget voor de griffie de afgelopen jaren al verhoogd, met de zorgelijke gemeentefinanciën in het vooruitzicht zit meer er niet in.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
Onze raad bestaat in meerderheid uit vrouwen, maar verder is dit geen onderwerp van gesprek.
We hebben onze participatietrajecten en bij het laatste traject rondom de omgevingsvisie is voor het eerst expliciet ingezet op input van jongeren. Dat zouden we wellicht ook eens kunnen doen rondom andere bevolkingsgroepen.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid?
Mook en Middelaar is een kleine gemeente, maar met geweldige natuur. We hebben de Maas met haar uiterwaarden, het Maasheggenlandschap, heidegebieden en op de stuwwal het Natura 2000-gebied Sint-Jansberg.
Het beschermen en versterken van die natuur is één van mijn twee belangrijkste speerpunten. Het andere is zorg dragen voor een robuuste lokale democratie.
Ik maak mij grote zorgen over de staat van onze democratie, te veel mensen worden niet gezien en verliezen het vertrouwen in de overheid. Juist in een gemeente kun je daar vanuit de raad bijdrage leveren in het herstel van vertrouwen.
Welke tip zou je andere raadsleden willen geven?
Er is niet één manier om een goed raadslid te zijn. Sommigen zijn meer volksvertegenwoordiger, anderen beter in kader stellen of de controlerende taken.
Kies voor wat het beste bij jou past, want dan krijg jij er energie van en bereik je het meeste.