Caroline Verduin
Sluit je niet op in de raadzaal, maar ga regelmatig de gemeente in.

Caroline Verduin, Den Haag

Caroline Verduin

Gemeente Den Haag

Raadslid sinds: maart 2022
Partij: D66
Hoofdberoep: Docent Bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool
LinkedIn
Instagram
Facebook

Waarom ben je raadslid geworden?

Toen ik verhuisde naar de Haagse wijk Rustenburg-Oostbroek, een wijk waar 1 op de 4 inwoners arbeidsmigrant is, zag ik dagelijks de schrijnende situatie waar arbeidsmigranten terecht kunnen komen. Het motiveerde mij om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad, om een stem zijn voor deze groep die nog te weinig gehoord wordt in de politiek. 

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Ja. Het is ook aan ons als gemeenteraad om die positie te pakken, dat doen we nog niet altijd. Daarmee bedoel ik ook dat we als gemeenteraad daar onze tijd aan moeten besteden waar we echt over gaan en niet op details willen meebesturen.

Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

Door als gemeenteraad heel veel de stad in te gaan en op te halen bij de bewoners zelf wat de gemeente anders moet doen.

Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Ik vind het meest eervolle aan het raadslidmaatschap om in gesprek te kunnen gaan met bewoners en op werkbezoek te gaan. Ter voorbereiding van debatten probeer zoveel mogelijk de mensen te bezoeken waar het debat over gaat. Zo probeer ik zoveel mogelijk scholen in Den Haag te bezoeken en gebruik ik de inbreng van leraren en schooldirecteuren voor mijn inhoudelijke inbreng.

Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Alles mag gezegd worden, zo lang het respectvol blijft en bij feitelijkheden. Helaas zie ik dat net als op social media, ook onwaarheden worden gedeeld in de raadzaal. Zoals onjuistheden over de bescherming van zonnebrandcreme.. Dat vind ik zeer verontrustend.

 Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?

Door zoveel mogelijk documenten, direct bij publicatie, tot me te nemen. En door mij op een aantal onderwerpen, zoals arbeidsmigratie, te verdiepen en te focussen. Op dit onderwerp lees ik niet alleen de gemeentelijke documenten, maar ook de documenten van kennisinstellingen en landelijke beleidsstukken.

Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Eens.

Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

Zeer goed. Ik waardeer ook dat de griffie in Den Haag heel veel onderneemt om de Haagse inwoners meer kennis op te doen over hoe de lokale politiek werkt. Met het afnemend vertrouwen in de politiek en overheid is een bezoek aan de raadzaal heel belangrijk.

Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Door vaker meertalige gemeentelijke informatie te delen. Het mobiel informatiepunt is daar een mooi voorbeeld van: medewerkers van de gemeente geven informatie in meerdere talen direct op straat, bij de supermarkt of op het schoolplein.

Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?

De positie van arbeidsmigranten verbeteren. Ik heb voor de zomer een actieplan ‘kinderen van arbeidsmigranten verdienen een toekomst’ gepresenteerd. Ik wil mij verder inzetten om de positie van kinderen van arbeidsmigranten in het onderwijs te verbeteren.

Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Sluit je niet op in de raadzaal, maar ga regelmatig de gemeente in. Daar haal je ontzettend veel ideeen uit en het helpt je ook te relativeren.

 

Vorige/volgende