Menno Barends
Het is belangrijk om besluiten vanuit meerdere invalshoeken te bekijken

Menno Barends, Zaanstad

Menno Barends

Gemeente Zaanstad

Raadslid sinds: 2023
Partij: PVV
Hoofdberoep: Professional Publiek & Identiteit
Twitter
LinkedIn

Waarom ben je raadslid geworden?

Al lange tijd ben ik geïnteresseerd in de politiek, omdat daar de besluiten worden genomen die bepalen hoe wij hier in Nederland leven. Mijn ideeën kwamen heel erg overeen met die van de PVV en toen zij kandidaten gingen werven voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 heb ik mij opgegeven. Ik wilde niet langer toekijken vanaf de zijlijn, maar ook zelf een bijdrage leveren.

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Ja, ik heb wel het gevoel dat wij het hoogste politieke orgaan zijn. Echter merk je ook dat je als gemeente soms afhankelijk bent van andere gemeenten, de provincie en de landelijke politiek om besluiten te nemen of problemen op te lossen. Een goed voorbeeld hiervan is de A8-A9 verbinding waar al jarenlang discussie over is. Voor het verbeteren van de leefbaarheid en de doorstroming van het verkeer in met name het noordelijke deel van Zaanstad is dit erg belangrijk. Echter zijn wij afhankelijk van andere partijen om een verbinding te realiseren. Daarnaast merk je dat je door diverse gemeenschappelijke regelingen ook beperktere invloed hebt op de besluitvorming.

Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

Het vertrouwen in de politiek is erg laag en dat creëert een afstand tussen burgers en raadsleden. Om tot een goede besluitvorming te komen is het belangrijk dat je weet wat inwoners ervan vinden. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat we inwoners zoveel mogelijk betrekken bij de besluitvorming.

Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Voor mij is het belangrijk om besluiten vanuit meerdere invalshoeken te bekijken en ik ruil mijn mening graag voor een betere. Echter zijn er ook standpunten waar ik niet (snel) van af zal wijken, wanneer ik weet dat mijn kiezers dit belangrijk vinden. Verder zal ik mij altijd uitspreken voor waar onze partij voor staat. Ik neem daarbij geen blad voor de mond en zeg het zoals ik het zie. Uiteraard is politiek vaak ook tot compromissen komen en dan zal je soms ook wat water bij de wijn moeten doen.

Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Eens, iedereen moet zijn mening kunnen geven, ook wanneer dat confronterend voor anderen kan zijn. Echter zijn er ook wetten dat niet alles kan, zoals bijvoorbeeld oproepen en aanzetten tot geweld. Deze wetten moeten wel worden nageleefd.

Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?

Je kan helaas niet alles oppakken wat je kant op komt. Soms dien je keuzes te maken in wat jezelf oppakt en wat je aan anderen overlaat. Het hebben van een grotere fractie helpt om meer zelf op te kunnen pakken, maar je moet je ook beseffen dat er altijd wel een raadslid in de gemeenteraad zit die het oppakt. Uiteindelijk moet je je bewust zijn dat je het als raad gezamenlijk moet doen.

Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?

Regionale samenwerkingsverbanden zijn wij bij de PVV geen voorstander van. Juist omdat je soms maar beperkte grip en invloed heb. Regionale raadsledenbijeenkomsten hebben we eens per kwartaal, maar daar zie je dat het vaak dezelfde raadsleden zijn die erheen gaan en dat lang niet iedere partij aanwezig is. Dat beperkt de effectiviteit van zulke bijeenkomsten.

Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

Naast de veelgebruikte mogelijkheid om aan het begin van de vergaderavond in te spreken, organiseert onze gemeente de ideeënmarkt voor inwoners. Hier kunnen burgers hun ideeën delen met de raadsleden. Na afloop kunnen de partijen laten weten welke ideeën zij verder zouden willen uitwerken.

Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Eens. De burgemeester is vanuit zijn rol ook wel het gezicht van de gemeente. Wel is het erg belangrijk dat de burgemeester zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad goed kan scheiden van die als vertegenwoordiger van het College en zich onpartijdig opstelt.

Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

Sinds de vorige raadsperiode zijn er veel nieuwe griffiemedewerkers en zelfs een nieuwe griffier gekomen. Ik heb in toenemende mate het gevoel dat de griffie onafhankelijk en betrouwbaar is. Dit gevoel heb ik in het verleden niet altijd gekregen van de griffie. Ik ben tevreden over de huidige situatie en vind dat de griffie goed functioneert.

Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

De inwoners bepalen zelf wie hun vertegenwoordigers zijn en daarin kan iedereen zijn eigen keuze maken. Bij de afgelopen verkiezing hebben de Zaanse inwoners gestemd en zijn er meer vrouwen raadslid geworden dan mannen. De mogelijkheden om als burger invloed uit te oefenen zijn voor iedereen gelijk. Onderscheid maken op basis van migratieachtergrond of geslacht lijkt mij een verkeerd signaal.

Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?

Voor de komende periode zijn er twee hele belangrijke speerpunten voor mij. Binnenkort staat de parkeervisie op de agenda en in Zaanstad is er op steeds meer plekken sprake van een hoge parkeerdruk. Ik zal mij dan ook hard maken voor een fatsoenlijke parkeernorm. Het tweede speerpunt gaat over de asielopvang. Zaanstad vangt meer asielzoekers op dan wat nodig is volgens de spreidingswet. Naar verwachting zal er een tijdelijke opvang voor 1.000 asielzoekers eind dit jaar geopend worden, naast de al bestaande asielopvang. Daarnaast vangt Zaanstad ook nog allemaal Oekraïners op terwijl er regionale afspraken waren gemaakt dat onze buurgemeente Purmerend deze op zich zou opnemen. Ik zal de komende periode deze ontwikkelingen goed in de gaten houden en actie ondernemen waar nodig.

Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Vergeet niet dat je er als raadslid bent om de inwoners te vertegenwoordigen. Het is goed om achter je standpunten te staan en te doen wat je de kiezers hebt beloofd. Blijf echter wel open staan voor andere perspectieven en veranderende omstandigheden.

Vorige/volgende