
Men denkt dat politiek 'te ver weg' is, niets is daarvan waar.
Anja de Rijk-de Jong, Kaag en Braassem
Anja de Rijk-de Jong
Gemeente Kaag en Braassem
Raadslid sinds: 2018
Partij: CDA
Hoofdberoep: Aannemer in waterwerken.
LinkedIn
Facebook
Waarom ben je raadslid geworden?
Ik heb voor mijn 30ste flinke levenslessen gehad en ik had toen een heel goed en liefdevol vangnet. Toen ik zelf sterk genoeg in het leven kwam te staan, wilde ik graag wat terugdoen voor de maatschappij. Doordat ik overdag ben gekoppeld aan ons bedrijf, is raadslid zijn een goede en betekenisvolle aanvulling in mijn leven.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Ja, alhoewel het college/de ambtenaren ook altijd eigen ‘paradepaardjes’ hebben. Wij werken in onze gemeente met een raadsakkoord; 80% van de verkiezingsprogramma’s zijn vaak gelijk; Veilig, sociaal, financieel gezond, etc. De laatste 20% (de verschillen) daarover beslissen we in wisselende meerderheden. Dat werkt goed.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
Je bent krachtig als je echt naar elkaar luistert en open staat voor oplossingen of onderwerpen waar je zelf minder mee hebt. Ook is een goede communicatie naar je inwoners erg belangrijk. Men denkt dat politiek ‘ver weg’ is, maar niets is, zeker op gemeentelijk niveau, daarvan waar.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Absoluut een ombudsvrouw. Luisteren, hoor- en wederhoor, zaken aankaarten, mensen de juiste weg wijzen om iets voor elkaar te krijgen.
Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Als je altijd het algemeen belang boven het individueel belang zet; ja.
Echter welke woorden je kiest; daarover verschillen de meningen en (helaas) ook de daden. Wij, als lokale raadsleden, zijn HET voorbeeld van democratisch overleg en/of discussie. Hou het netjes.
Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Ons college maakt krachtige RIB’s (Raad Informatie Brieven), onze raadsstukken (jaarrekeningen, beleidsstukken) zijn concreet en veelal visueel.
Daarnaast is te adviseren een cursus snellezen te doen of haal een stuk door de app ‘leessimpel.nl’
Tot slot; #teamcda verdeelt de onderwerpen. We hebben de ‘rijkdom’ dat we met 3 raadsleden en 4 burgerleden op elk onderwerp 2 mensen hebben zitten.
Natuurlijk hebben we ook wel eens een ‘vastloper’; dan overleggen we met de partij die het onderwerp hoger op de agenda heeft, wat hun inbreng is en waarover ze van ons graag een mening c.q. steun verwachten. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.
Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
Regionale samenwerkingsverbanden gaat over veel geld, belangrijke taken en samenwerken.
Wij hebben als raad ervoor gezorgd dat na elk overleg bij een regionale samenwerking, bij de mededelingen een terugkoppeling volgt. Dit kost +/- 5 minuten van de vergadering, maar zo blijven alle raadsleden op een gelijk informatieniveau.
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
Zeker; in Roelofarendsveen, onze grootste dorp van de 11 dorpen van onze gemeente, komt een nieuwe brede school en een nieuw zwembad. De locatie is gelegen, direct naast het sportcomplex. De 13 verenigingen die op het sportcomplex gevestigd zijn, zijn direct het gesprek met de gemeente aangegaan of zij konden aanhaken en mee konden doen. Wij als gemeente(raad) hebben toen alles losgelaten en de verenigingen zijn aan de slag gegaan. Dat was heel ‘eng’ en we zijn er zeker nog niet. Maar na ruim 6 jaar ligt er een masterplan “Sportpad” die nu volledig tot uitvoering komt; er hangt een enorme energie !
Omdat dit project zo bijzonder is zijn er 75 studenten Bestuurskunde van de Universiteit van Leiden aangehaakt om de visie die achter het plan ligt (Gezonde inwoners en vooral kinderen, beweegonderwijs, etc.) verder te brengen. “Welke kennis en structuur is nodig om het doel te bereiken?”
Daarnaast krijgen we dorpsbudgetten (geld is gereserveerd) en hebben we een ‘participatiewijzer’ voor ontwikkelaars die in onze gemeente willen gaan ontwikkelen; Wat verwachten we van hen van participatie? (en bewijzen hiervan).
Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Ja, daar ben ik het mee eens; Een goede burgemeester heeft altijd het beste voor met zijn/haar gemeente en is, normaal gesproken, langer in functie dan de gemeenteraadsleden. Het dualisme is voor mij erg belangrijk en de burgemeester is daar een goed voorbeeld van. Indien een burgemeester daar niet voor ‘staat’, dan snap ik dat er gemeenten zijn die het graag anders zouden willen zien.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
Onze gemeente heeft 2 jaar geleden het griffiebudget flink verhoogd; dat was zeker nodig gezien de vele taken die we als gemeente erbij hebben gekregen en dus ook de griffie belasten.
Wij hebben een fijne griffie. Actief en punctueel; zeker initiatieven vanuit de raad worden altijd zeer actief en voortvarend opgepakt. Onze griffie gaat mee met zijn tijd en dat is heel fijn.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
Ik ben eerlijk hierin op dit moment niets specifieks. Punt van aandacht voor de komende verkiezingen.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
Dat de inwoners van onze gemeente gezonder gaan worden en dat we als gemeente financieel gezond blijven. Ook hou ik een scherp oog op de ouderen, mantelzorgers en vrijwilligers; zij verdienen het ‘vangnet’ waar ik het in vraag 1 over had, als het nodig is.
Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
Zorg goed voor jezelf; Je kunt niet meer doen dan je best.
Een toekomstig raadslid; Ga het doen ! Het verrijkt je leven, je contacten en je kennis. Ga wel langs bij alle partijen in je gemeente; kijk naar de omgangsvormen, de mensen, etc.
Landelijk en lokaal verschilt vaak heel veel.