Sietse van der Bij
Met inwoners luid en duidelijk ten strijde trekken wanneer er onrecht is.

Sietse van der Bij, Veenendaal

Sietse van der Bij

Gemeente Veenendaal

Raadslid sinds: Juli 2023
Partij: SP
Hoofdberoep: Griffiemedewerker Gemeente Buren
LinkedIn
Facebook
Instagram

Waarom ben je raadslid geworden?

Om mij heen zag ik veel arbeiders geraakt worden door politieke keuzes. Tegelijkertijd ervaarden deze mensen een grote afstand tot de politiek. De SP viel hierin voor mij achttien jaar geleden al op. Dit kwam door de veel diepgrondigere analyse van de problemen, terwijl de leden (juist ook) deze mensen activeerde in de strijd om hieraan gezamenlijk iets te doen. De afgelopen tien jaar heb ik mij als fractielid, commissielid en nu als fractievoorzitter altijd ingezet om overal waar onrecht is, ten strijde te trekken samen met de inwoners.

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Zeker, juist Veenendaal is daarin in de huidige raadsperiode een voorbeeld wat mij betreft. De fracties die een wethouder leveren stemmen over vrijwel alle onderwerpen vrij. Hierdoor is er bij vrijwel alle onderwerpen ruimte om impactvolle wijzigingen door te voeren voor de inwoners. Dit zal voor het college soms best lastig zijn, maar het levert beter passende en transparantere besluitvorming op waarbij de volksvertegenwoordigers actief het verschil (kunnen) maken. Daarvoor zijn lastige termen als “extraparlementair” niet nodig, juist niet!

Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

Dit is wanneer de volksvertegenwoordigers in goed contact staan met de inwoners die door (tijdelijke) omstandigheden het meest afhankelijk zijn van een (relevante en) passende ondersteuning door de gemeente en krachtige vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad. Start dus per direct met wijkbezoeken aan deze mensen en durf uit de comfortzone te stappen waarbij je vooral met zogenaamde “stakeholders” spreekt.

Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Ik grijp iedere kans om samen met inwoners luid en duidelijk ten strijde te trekken wanneer er onrecht is. Tegelijkertijd gebruik ik mijn rol als raadslid als middel om stappen vooruit te zetten voor de inwoners die dit het hardste nodig hebben. Stevig op de inhoud combineer ik daarbij met een open houding om gezamenlijk het maximale te bereiken.

Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Zeker, als volksvertegenwoordiger moet je ook prikkelend kunnen zijn. Juist op die manier komen soms de diepere gronden achter keuzes goed naar voren. Zolang als dit met respect gebeurt, levert dit juist een meer inspirerend en diepgaander debat op.

Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?

Durf keuzes te maken en zorg ervoor dat het college niet je volledige agenda claimt. Je meerwaarde zit hem juist ook in de onderwerpen en zaken die je samen met de samenleving zélf aan de agenda toevoegt. Daarin zit de ruimte om met waardevolle eigen initiatieven te komen.

Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?

Op dit moment is er absoluut onvoldoende grip voor de gemeenteraad en is de stem van de inwoners (democratische legitimiteit) regelmatig vrijwel onvindbaar. Ik wil mij inzetten om met raadsrapporteurs te gaan werken om hierin een eerste slag te maken. Vanuit mijn persoonlijke werkveld bij de Gemeente Buren zie ik bij de Regio Rivierenland hier een mooi voorbeeld van.

Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

Het beste voorbeeld is het Stadsstrand Landjepik. Op een braakliggend stuk grond midden in het winkelcentrum zijn inwoners met elkaar een eigen strandje begonnen waarop iedereen van alles mocht en kon organiseren. Van een bioscoopavond, een rommelmarkt, een festival, of gewoon samen spelen en BBQ’en. Echt een waardevolle plek voor de gehele samenleving. Dat we met de SP ruim 11.000 handtekeningen hebben opgehaald om het te behouden liet nogmaals zien dat inwoners zich hier echt bij betrokken voelde.

Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Niet per se, want aan burgemeesters worden steeds meer en sterk verschillende eisen gesteld. Mocht er een betere en passendere oplossing gevonden worden in een specifieke gemeente, dan lijkt het mij niet meer dan redelijk om daar met elkaar open voor te staan.

Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

Als griffiemedewerker in het dagelijkse leven heb ik een goed inzicht in de werkzaamheden van de griffie. Ik ervaar de ondersteuning in Veenendaal als buitengewoon goed, maar maak mij tegelijkertijd zeker zorgen over de hoeveelheid werk en wensen die deze kleine groep mensen moet verwerken. Na een vergelijking (met omringende en vergelijkbare griffie-afdelingen) zou een stevige investering in de griffie wat mij betreft van grote meerwaarde zijn om zowel de samenleving als raad actiever te kunnen ondersteunen.

 Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Naast deze groepen merk ik ook dat deze uitdaging speelt bij mensen met een uitdagende financiële achtergrond, en bij een fysieke en/of geestelijke beperking. Wat mij betreft doen we hier momenteel nog onvoldoende voor en is hier dus absoluut ruimte voor verbetering.

 Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?

Zorgen dat er niet bezuinigd wordt, maar juist geïnvesteerd wordt voor de mensen die mij als volksvertegenwoordiger het hardste nodig hebben. Dat er tegen de 1000 kinderen in mijn gemeente onder de armoedegrens zitten raakt mij tot in het diepste van mijn hart. Alles wat ik samen met onze inwoners kan bereiken hieromtrent geeft mij een onstuitbare berg energie!

 Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Durf, durf, DURF! Durf je uit te spreken. Durf in gesprek te gaan met de inwoners die jou het hardste nodig hebben. Durf als eerste in actie te komen na signalen dat er iets niet klopt. Durf het debat aan te gaan met ervaren debaters met je eigen inzichten. Durf en sta krachtig en machtig met de gesprekken met al die waardevolle inwoners in je hoofd. Juist door te durven kan je dan in de raad het papier loslaten en vertellen vanuit je hart. Als een echte volksvertegenwoordiger.

 

Vorige/volgende