U bent hier

Laurens de Graaf over het gezag van de raad

23 juni 11:45 uur

Laurens de Graaf over het gezag van de raad

Laurens de Graaf gaat in de lezingenreeks 'Gezag van de raad' spreken over de rol van de 'Eerste Kamerfunctie' van de gemeenteraad.
In de raad gaat het vaak en veel over praktische politieke zaken. Maar de gemeenteraad heeft ook nog een andere rol, die van chambre de reflexion. Hoe reflecteert de raad op uitgangspunten en waarden als duurzaamheid en rechtvaardigheid? Mag en moet de gemeenteraad over waarden en uitgangspunten als rechtvaardigheid en duurzaamheid ook het debat voeren, en hoe dan?

Laurens de Graaf is burgemeester van Lopik, voormalig wetenschapper aan Tilburg Universiteit en Hogeschool Utrecht, tevens eerste auteur van Raadswerk is Maatwerk.

De online bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 23 juni van 11.45 tot 12.30 uur. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hieronder. 

Serie lezingen

Macht en tegenmacht zijn belangrijke thema’s in de landelijke democratie. Hoe is het gesteld met macht en tegenmacht in de lokale democratie? En hoe staat de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan in de lokale democratie er voor? Over dit thema houden we in mei en juni een 15-tal online bijeenkomsten met wetenschappers, praktijkdeskundigen en experts om na te denken, te prikkelen en te reflecteren over het gezag van de gemeenteraad.

De bijeenkomsten in mei en juni over het thema gezag van de raad worden georganiseerd in het kader van het project Democratie in Actie door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Griffiers. Lees hier meer over de serie lezingen over Gezag van de Raad