Actueel debat over raadswerk in 8 tot 12 uur

Actueel debat over raadswerk in 8 tot 12 uur

DEN HAAG – Het raadswerk moet gedaan kunnen worden in 8 tot 12 uur per week. Een professionalisering van het raadswerk waarbij raadsleden twintig tot dertig uur per week besteden aan raadswerk is de verkeerde route. Het raadslidmaatschap moet namelijk lekenbestuur blijven en geen professioneel bestuur worden.

Over het raadswerk als lekenbestuur of als professie houdt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden op vrijdagmiddag 8 juni een actualiteitsdebat in het stadhuis van Rotterdam. De Raad voor het Openbaar Bestuur heeft de wenselijkheid van minder professionalisering van het raadswerk en de keuze voor het behoud van lekenbestuur aan de orde gesteld in het zijn rapport “Voor de publieke zaak”. Tijdens het actualiteitsdebat zal de Raad voor het Openbaar Bestuur een toelichting geven op een aantal kernthema’s uit zijn rapport:

  • Raadswerk professionaliseren of blijft raadswerk lekenbestuur?
  • Raadswerk kost gemiddeld 16 uur per week; dat moet terug naar 8 tot 12 uur
  • Raadswerk in grote steden kost zeker twintig tot dertig uur per week; is het mogelijk om het raadswerk in grote steden in 8 tot 12 uur te doen?
  • Raadswerk moet in minder uren, daarvoor moet de ondersteuning van raadsleden worden versterkt – wat is daarvoor nodig?
  • Om professionalisering van het raadswerk te voorkomen, moet de vergoeding voor raadsleden uit grote steden per 2022 omlaag om zo de afhankelijk van de vergoeding te verkleinen.

Raadsleden uit grote en kleine gemeenten, griffiers en anderen zullen tijdens dit actualiteitsdebat reageren op de voorstellen en dilemma’s die de Raad voor het Openbaar Bestuur aan de orde stelt in “Voor de publieke zaak”.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden houdt dit debat omdat de vereniging het belangrijk vindt dat raadsleden zich uitspreken over de wenselijkheid hoe het raadswerk dient te worden uitgevoerd.

Het actualiteitsdebat “Raadswerk in 12 uur, professionaliseren of lekenbestuur” wordt gehouden op vrijdag 8 juni 2018, 14-17 uur in het stadhuis van Rotterdam.

Aanmelden

Voor deelname aan de bijeenkomst meld je aan, en klik daarvoor op deze link.

Meer informatie

Voor meer informatie over het rapport “Voor de publieke zaak'':