Check van tevoren of uw vergadertool aan de eisen voldoet

Check van tevoren of uw vergadertool aan de eisen voldoet

Het is van belang om de beveiligingseisen voor videoconferencingtools te controlen voor gebruik. Dit adviseert de informatiebeveiligingsdienst naar aanleiding van een quick scan van verschillende tools waarmee via video vergaderd kan worden. 

Nu gemeenteraden vaker digitaal vergaderen is het van belang om oog te hebben voor de informatieveiligheid van de online vergadertools. De informatiebeveiligingsdienst, een speciale afdeling van de VNG, heeft een quick scan gedaan van verschillende bekende videoconferencing tools. U kunt als gemeenteraad dus gebruik maken van de verschillende platformen. Geen van de onderzochte apps wordt door de informatiebeveiligingsdienst afgeraden. Het is echter van belang om in uw achterhoofd te houden dat geen van alle tools honder procent veilig is gebleken na het onderzoek van de informatiebeveiligingsdienst. Tips van de informatiebeveiligingsdienst en de resultaten van de quick scan vindt u hier: Vragen over videoconferencingtools

Digitaal vergaderen en besluiten

Nu veel gemeenteraden gebruik maken digitale vergaderingen is het van belang om hier als raadslid ook vaardig in te worden. Om raadsleden te ondersteunen bij het digitale vergaderen en het digitaal nemen van besluiten wat sinds kort mogelijk is heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, in samenwerking met samenwerkingsprogramma Democratie in Actie, een webinar georganiseerd op 10 april. Een terugblik op dit webinar en de mogelijkheid het webinar terug te kijken vindt u hier: Webinar digitaal vergaderen en besluiten door raadsleden.