Dag voor de Raad: relatie overheid en samenleving na de invoering van de Omgevingswet

Dag voor de Raad: relatie overheid en samenleving na de invoering van de Omgevingswet

Raadsleden moeten na de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023, veel meer vooraf gaan sturen op ruimtelijke plannen dan achteraf controleren. Zo komt er voor de raad een nadruk te liggen op de kaderstellende rol voorafgaand aan het proces en verdwijnt de verklaring van geen bedenkingen aan het eind van het proces. Om raadsleden goed voor te bereiden op deze nieuwe manier van werken organiseren we daarom tijdens de Dag voor de Raad op vrijdag 23 september een deelsessie over de Omgevingswet. De Dag voor de Raad is sinds 2017 de jaarlijkse ontmoeting van de wetenschap en de werkvloer van de lokale democratie, gerepresenteerd door raadsleden uit het hele land.

Raad & de Omgevingswet

In de deelsessie Raad & de Omgevingswet beschrijft Frans Soetebroek welke democratische lekken in de omgevingswet zitten en hoe je die lokaal kunt dichten. Frans Soeterbroek heeft zich gespecialiseerd in wat hij ‘samen stad en gemeenschap maken’ noemt. Hij vervlecht de werelden van omgevingsbeleid, stads- en gebiedsontwikkeling met die van democratische vernieuwing, collectieve intelligentie en sociaal kapitaal. Als raadslid kom je erachter hoe de omgevingswet een risico voor de democratie is en krijg je handvatten om daarmee om te gaan.

Meer informatie

Een week voorafgaand van de bijeenkomst krijg je per mail een formulier, waarin je keuze, voor onder meer deze deelsessie kunt doorgeven.

Aanmelden

Zorg dat je erbij bent en schrijf je hier in voor de Dag voor de Raad 2022 in het stadhuis van Amsterdam.