De rekenkamer als hulptroep van de raad

De rekenkamer als hulptroep van de raad

DEN HAAG - Het is een illusie om te denken dat je als raadslid alles van het college kunt onderzoeken. Daarom heeft elke gemeente een onafhankelijke rekenkamer(commissie). Waarom is deze onmisbaar en hoe maak je als raadslid gebruik van deze hulptroep?

In de regio Nijmegen werken de rekenkamers nauw met elkaar samen. Dat heeft al geresulteerd in een flink aantal rapporten, waaronder laatst eentje over de regionale samenwerking in de zorg. In Goede Raad 3: De rekenkamer als hulptroep van de raad doen de rekenkamers van West Maas en Waal, Beuningen en Nijmegen een boekje open over hoe zij de gemeenteraad ondersteunen en wat raadsleden hiervan kunnen leren.

Black box

Belastingen is voor veel raadsleden een black box. ''We dachten als rekenkamer, die moeten we gaan openen voor raadsleden'' aldus Jelly Smink, secretaris van de rekenkamer Nijmegen. ''Dus we hebben een webapplicatie gemaakt. Daarin kunnen raadsleden zelf aan de knoppen draaien. Ze kunnen belastingen verhogen, verlagen of zelfs afschaffen en steeds zien wat voor effect dat heeft.