Een goede griffier past altijd bij de raad

Een goede griffier past altijd bij de raad

Een goede griffier is en blijft betrokken bij het werk van de raad. De verantwoordelijkheid voor het zorgen voor deze betrokkenheid ligt bij de werkgeverscommissie. Deze betrokkenheid heeft tot gevolg dat de griffier goed blijft functioneren in het samenspel tussen raad, college van burgemeester en wethouders en het ambtelijk apparaat. Deze tips en adviezen volgen uit het filmpje ‘De werkgeverscommissie over een goede griffier’ gemaakt door Petra Habets Advies & Ontwikkeling, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Elke raad moet op zoek naar een griffier die goed bij de raad past. Douwe Oosterveen, raadslid in De Wolden, zegt hierover: ‘Dat maakt een goede griffier. Een griffier die goed aanvoelt wat de raad wil en je moet bij elkaar passen’. Oosterveen geeft aan dat een goede griffier uiteraard verstand heeft van de Gemeentewet en andere technische zaken. ‘Wat wellicht nog belangrijker is dat een goede griffier aanvoelt hoe de raad werkt en wat de raad wil. Daar kan de griffier een hele belangrijke rol spelen’.

Griffier is een ‘mensenmens’

Daarnaast is het van belang dat een goede griffier verbindingen kan leggen, zo blijkt uit ‘De werkgeverscommissie over een goede griffier’. Agnes van Kuijen, raadslid in Zoetermeer, zegt hierover: ‘Wat wij gemerkt hebben is dat een goede griffier een ‘mensenmens’ moet zijn en verbindingen moet kunnen leggen binnen de driehoek en de rest van het managementteam van de gemeente’. Op deze manier blijft een goede griffier in contact met de mensen om zich heen. ‘Ook al sta je er los van, je hebt alles met elkaar te maken’, aldus Van Kuijen.

Effectief en efficiënt functioneren van de raad

De werkgeversfunctie van de raad is een belangrijke rol, omdat de griffie een essentiële rol speelt in het effectief en efficiënt functioneren van de raad. Voor het sterk en krachtig functioneren van de raad en daarmee voor het aanzien van de lokale democratie is een goede ondersteuning essentieel. Onderschatting van de werkgeversrol is daarom niet in het belang van de raad.

Werkgeverstool

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft op 11 april de werkgeversfilmpjes over de rol van de raad gepresenteerd. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden hoopt hiermee de bewustwording van de werkgeversrol van de raad te vergroten.

Klik hier om het filmpje over de werkgeverscommissie over een goede griffier te bekijken.

Eerder verschenen de volgende berichten in deze serie over de Werkgeverstool op de website:

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseert met de Vereniging van Griffiers in 2016 regionale kennissessies voor raadsleden uit werkgeverscommissies. In juni vinden twee van dit soort bijeenkomsten plaats in Sint-Michielsgestel (15 juni) en Brunssum (30 juni). Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan door een e-mail te versturen naar info@raadsleden.nl.