‘Het is van kantoor, naar de raad, naar kantoor. Elke Dag.’

‘Het is van kantoor, naar de raad, naar kantoor. Elke Dag.’

Amsterdamse raadsleden kunnen amper hun baan, gezinsleven en raadslidmaatschap combineren. De raad stelt bijna unaniem dat zij hun werkdruk als zeer hoog ervaren. Drie raadsleden spraken met het Parool hierover. Zij pleiten voor fulltime raadslidmaatschap.

Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA, vertelt dat ze zelden avonden thuis is omdat er veel verplichtingen zijn als een werkbezoek of debat. De agenda van een raadslid in een grote stad leidt wel eens tot stress die kan uitlopen tot fysieke klachten.

Contact met de inwoner

De raadsleden stellen dat de drukke agenda ten koste gaat van het spreken met inwoners. ‘Amsterdammers in de stad spreken is voor mij de reden om dit werk te doen. ‘De droevige realiteit is dat dit vaak als eerste wordt geschrapt’: stelt VVD-raadslid Claire Martens. De werkdruk maakt het moeilijk voor raadsleden om hun representatieve en verbindende functie te vervullen tussen het gemeentebestuur en de bewoners van de hoofdstad.

Toegankelijkheid

Er is ook nog een zorg over de toegankelijkheid van het raadslidmaatschap. Wat vaak voorkomt is dat raadsleden die zich kandideren ook een beroep bekleden waar ze flexibele werktijden hebben of waar ze in minder tijd hun werktaken kunnen vervullen. Zo zijn er tussen de raadsleden veel mensen die parttime werken bij ministeries of ngo’s. Het raadslidmaatschap combineren met een strakke negen-tot-vijf-baan is een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk. Het betekent eigenlijk dat alleen die raadsleden die geen baan hebben met vaste dagelijkse werktijden het beste mee kunnen draaien in het huidige vergadersysteem van de raad. Het gevolg daarvan is dat dit negatieve effecten heeft voor een representatieve afspiegeling van inwoners in de raad.

De Raad

Uit grote steden is de roep om fulltimeraadlidmaatschap groot. Echter stellen de gemeenteraadsleden ook dat ze kritischer naar henzelf kunnen kijken. ‘Er worden ook zoveel debatten of technische sessies ingepland, vaak ook nog eens over onderwerpen waar wij helemaal niet overgaan’.

Meer informatie

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is voorstander van het lekenbestuur en heeft zijn bedenkingen bij fulltime raadslidmaatschap vanwege de risico’s dat fulltime raadsleden onvoldoende verbinding hebben met inwoners. Wil je hier meer over weten? Lees dan de introductie van de bundel: Raadslid in de grote stad

Wil je het artikel van het Parool lezen? Klik dan hier

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans heeft in het verleden ook het fulltimeraadlidmaatschap besproken. Wil je zijn visie op het idee lezen? Klik dan hier